Åklagare överklagar inte friande dom i Sjundafallet

Södertälje (JJ) Det blir ingen fortsättning i högre instans i fallet med mannen som försvarade sin hund och sköt en varg i Sjundareviret. Domen överklagas inte.

Åklagarsidan väljer att inte överklaga den friande domen i fallet där en man sköt alfatiken i Sjundareviret. Foto: Polisen

Mannen sköt en vargtiken i Sjundareviret när den var på väg att ta hans hund i september 2015. Han åtalades för illegal jakt, eftersom åklagaren menade att mannen fortsatt skyddsjaga varg i området trots att jakten var över.

En rad indicier, bland annat SMS skulle styrka det. I tidningsintervjuer har åklagare Christer B Jarlås också pekat på att mannen gick beväpnad under hundpromenaden.

Mannen framhöll att det var hans jaktmark, att det var jakttid, och att han bar på sitt vapen för att kunna försvara tamdjur mot närgångna vargar.

Överklagar inte

Länsstyrelsens personal bedömde att mannen agerat i enlighet med paragraf 28, men det ansåg inte polis och åklagare som inledde en förundersökning.

Södertälje tingsrätt friade mannen.

Nu står det klart att åklagarsidan inte överklagar domen till Hovrätten.

– Jag har varit i kontakt med Christer Jarlås i dag och han har efter noggrant övervägande bestämt sig för att inte överklaga domen, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare och chef för miljöåklagarna, till Jaktjournalen.

Därmed står tingsrättens dom fast, vargskytten är oskyldig.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Locka vildsvinen med en majsbomb – här är receptet

Vildsvinen gillar majs. Vill du göra något lite extra på din åtel kan du därför jäsa majs och skapa en så kallad majsbomb. Den för vildsvinen ljuvliga doften brukar få även de mest skeptiska vildsvinen att bli nyfikna. Vi ger dig receptet.

Gamekeeper’s Odd Molly – vildsvinens skräck

På många håll i landets södra halva beskattas i dag viltet vid några få stora jakter per år. Vid dessa jakter krävs hundar och hundförare som verkligen gör sitt yttersta för att få fram så mycket vilt som möjligt till skyttarna. Den tyska jaktterriern Gamekeeper’s Odd Molly sköter denna uppgift på ett mycket förtjänstfullt sätt.
ANNONS ▼