Åklagare överklagar inte friande dom i Sjundafallet

Södertälje (JJ) Det blir ingen fortsättning i högre instans i fallet med mannen som försvarade sin hund och sköt en varg i Sjundareviret. Domen överklagas inte.

Åklagarsidan väljer att inte överklaga den friande domen i fallet där en man sköt alfatiken i Sjundareviret. Foto: Polisen

Mannen sköt en vargtiken i Sjundareviret när den var på väg att ta hans hund i september 2015. Han åtalades för illegal jakt, eftersom åklagaren menade att mannen fortsatt skyddsjaga varg i området trots att jakten var över.

En rad indicier, bland annat SMS skulle styrka det. I tidningsintervjuer har åklagare Christer B Jarlås också pekat på att mannen gick beväpnad under hundpromenaden.

Mannen framhöll att det var hans jaktmark, att det var jakttid, och att han bar på sitt vapen för att kunna försvara tamdjur mot närgångna vargar.

Överklagar inte

Länsstyrelsens personal bedömde att mannen agerat i enlighet med paragraf 28, men det ansåg inte polis och åklagare som inledde en förundersökning.

Södertälje tingsrätt friade mannen.

Nu står det klart att åklagarsidan inte överklagar domen till Hovrätten.

– Jag har varit i kontakt med Christer Jarlås i dag och han har efter noggrant övervägande bestämt sig för att inte överklaga domen, säger Kristina Falk Strand, chefsåklagare och chef för miljöåklagarna, till Jaktjournalen.

Därmed står tingsrättens dom fast, vargskytten är oskyldig.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Gråhunden Zero räddad ur isvak efter en halvtimme

Det var nära att livet tog slut för gråhunden Zero på lördagen. Han gick genom isen och kämpade en halvtimme i vaken innan brandkåren lyckades rädda honom. – Chocken har inte lagt sig riktigt, säger husse Alexander Ekstam.

Krönika: Sveriges mest otacksamma uppdrag!

En eftersöksjägare vågade inte förkorta lidandet på varg häromdagen, en annan fick inte skottlossningstillstånd eftersom vildsvinet körts på i detaljplanerat område. För några år sedan omkom en eftersöksjägare under ett pågående eftersök. Otaliga är vittnesmålen som beskriver en vardag där medtrafikanter visar noll hänsyn och jaktmotståndare kallar eftersöksjägare kallblodiga mördare.

Annonser