Uppdaterad: ”Björnen fälldes på fel mark”

Sveg (JJ) Polis och åklagare misstänker att en björn skjutits på fel mark och utreder eventuellt jaktbrott. – Björnen sköts på rätt mark men avlivades på grannmarken, säger Lars Wäppling.

En björn fälldes på söndagen i Sveg i Jämtlands län.

– Vi påstår att björnen fälldes på fel mark. Det pågår förundersökning och jag lämnar inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till förundersökningssekretess, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Jaktjournalen har försökt komma i kontakt med killen som sköt björnen men vi har inte lyckat nå honom. Lars Wäppling deltog inte i jakten men äger hunden som användes när björnen sköts.

Ringde polisen

Hans hund fick upp ett björnspår och killen som lånade den gick efter. Det blev ståndskall och han gick in och sköt på björnen.

– Han var helt säker på att han träffat. Men han hade glömt mobilen kvar i bilen och då följde han efter på långsamt gångstånd, som gick in kanske 500 meter på grannmarken. Där sköt han björnen, säger Lars Wäppling.

Efter det gick jägaren ned drygt tre kilometer till sin bil, för att ringa och berätta vad som hänt.

– Under tiden kom det folk som såg björnspår över en väg och upptäckte vad som hänt och ringde polisen. Björnen är skjuten på rätt mark men avlivad på grannmarken, säger Lars Wäppling.

Han säger också att hundens GPS-loggor visar händelseförloppet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser