Uppdaterad: ”Björnen fälldes på fel mark”

Sveg (JJ) Polis och åklagare misstänker att en björn skjutits på fel mark och utreder eventuellt jaktbrott. – Björnen sköts på rätt mark men avlivades på grannmarken, säger Lars Wäppling.

En björn fälldes på söndagen i Sveg i Jämtlands län.

– Vi påstår att björnen fälldes på fel mark. Det pågår förundersökning och jag lämnar inga ytterligare kommentarer utan hänvisar till förundersökningssekretess, säger miljöåklagare Åse Schoultz.

Jaktjournalen har försökt komma i kontakt med killen som sköt björnen men vi har inte lyckat nå honom. Lars Wäppling deltog inte i jakten men äger hunden som användes när björnen sköts.

Ringde polisen

Hans hund fick upp ett björnspår och killen som lånade den gick efter. Det blev ståndskall och han gick in och sköt på björnen.

– Han var helt säker på att han träffat. Men han hade glömt mobilen kvar i bilen och då följde han efter på långsamt gångstånd, som gick in kanske 500 meter på grannmarken. Där sköt han björnen, säger Lars Wäppling.

Efter det gick jägaren ned drygt tre kilometer till sin bil, för att ringa och berätta vad som hänt.

– Under tiden kom det folk som såg björnspår över en väg och upptäckte vad som hänt och ringde polisen. Björnen är skjuten på rätt mark men avlivad på grannmarken, säger Lars Wäppling.

Han säger också att hundens GPS-loggor visar händelseförloppet.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Björn som skadsköts i Värmland inte påträffad

Den björn som skadsköts under björnjakten i Värmland har fortfarande inte påträffats. –Jägare släppte släppte hundar på en björn, men den hade då alla fyra hörntänder i behåll, säger Per Larsson på länsstyrelsen.

Sista chansen idag att anmäla sig till Jaga med JJ

Nu är det sista chansen att anmäla sig till utlottningen i Jaga med JJ. Fram till klockan 23 ikväll, den 18 september har du chansen att bli med på gåsjakt i Skåne, drevjakt på rådjur och dovhjort i Trollhättan eller vildsvinsjakt i Göteborg.
ANNONS ▼