Akilles Zeb blev jaktchampion

01akilles-zebb-.jpgVästerbottens Älghundklubbs yngste förstapristagare hösten 2005, Svensk Jaktchampion, Akilles Zeb, träffar vi i byn Lillträsket några mil utanför Umeå upp efter Vindelälven. Det är en gråhundshanne laddad med jaktlust som svansviftande möter på gården.

Akilles Zeb är född i augusti och därmed blev det inte mycket gjort i älgskogen första hösten, berättar ägaren Gert Lindmark. Själva injagningen började med en del kortare skogspromenader sommaren därpå när Zeb var ett år.
– I augusti släppte jag Zeb och sökturerna var till en början korta, ibland plågsamt korta, berättar Gert.
Under septemberjakten fick unghunden ta alla fina såtar och i det bästa jaktvädret. Tredje släppet fick Zeb tag på en älg som inte ville stå utan gick undan mot passarlinjen.
– Jag stod så till att jag kunde se älgen komma upp mot den väg där passarna satt och fick se hur älgen gick omkull i diket sedan en passkytt skjutit. Zeb låg strax efter älgen men stannade som en staty mitt på vägen och stirrade på den liggande älgen.
– Det gick flera minuter innan de första skallen kom, men efter en stund skällde Zeb för fullt. Det blev vändpunkten. Efter den dagen förbättrades söket och hunden fungerade bättre och bättre, säger Gert.

Förtjänster

Akilles Zeb har många förtjänster som han visade senare under hösten. Söket förbättrades radikalt och förmågan att finna och ställa älg har varit bra från första början. Han har också visat en enastående förmåga att komma tillbaka när han varit efter skenälgar.
– Zeb har väldigt bra vardagslydnad och är en trevlig hund, beskriver Gert.
Den tidiga jakten visade Zeb under oktober och första veckan i november då tre jaktprov genomfördes med ett jaktchampionat som resultat. År 2005 blev Zeb yngsta hund i Västerbotten med förstapris och en inteckning i Norrbottens Älghundklubbs vandringspris.

Gråhundar
Gert Lindmark har varit gråhundsrasen trogen sedan banan som hundförare började under 1980-talet.
– Gråhundarna är lämpligt stora och kan vara med nästan överallt när det inte är jakt. Dessutom har de gråhundar som jag haft varit trevliga till sättet och de har varit sociala hundar. Våra hundar sover inomhus och får röra sig i kök och hall, de går aldrig in i vardagsrummet, säger Gert.

Tidig jakt

– Samtliga mina gråhundar har börjat jaga första jaktsäsongen vilket också bidragit till att jag aldrig övervägt att byta ras, berättar Gert. De har alla börjat jaga mellan18 och 20 månaders ålder och de har alltid varit ståndfasta. Är det något negativt med gråhundarna så är det att de har blivit lite väl tjuriga med åren, men å andra sidan brukar jag tänka att de gör i alla fall sitt jobb och med hänsyn till talesättet ”sådan husse sådan hund” så kanske tjurskalligheten till en del kommer från husse!
Den sista kommentaren kommer inte utan en stor portion självironi.

Exteriör

Zeb har bra exteriörZeb har genomgående fått mycket god kritik då han ställts ut. Samtliga domare har varit överens om att Zeb är en väl ihopkommen gråhund med passande benstomme och välvinklade ben. Zeb har också mycket bra päls och färg och svansen har den rätta knorren.
– Lite onödigt stora öron kanske det ändå är, säger Gert.
Det är väl troligt att de cert som krävs för ett utställningschampionat kan ramla in vad det lider, när Zeb har fått något år till på nacken.Träning och injagning
Hur gör då en hundkarl som gång efter gång lyckas med att meritera sina hundar till championat?
– Skaffa en valp från en meriterad uppfödare och lägg ner mycket tid på valpen så brukar det ordna sig. Ha inte för bråttom utan låt hunden utvecklas i sin egen takt, menar Gert.
– Jag börjar tidigt lära valpen spåra. Lägg ett enkelt spår och försök att prägla valpen på älgdoft så fort som möjligt genom att ta valpen till en plats där det varit älg. Låt valpen förstå att det är älgdoft som husse är intresserad av. Jag har klarat av älgspårprovet med mina hundar innan jag börjar injagningen som löshund.

Framtid

På frågan om hur Gert ser på Zeb och hur han tänkt sig framtiden kommer svaret efter lite eftertanke.
– Zeb utvecklas raskt på samma sätt som mina tidigare hundar. Så det blir nog att skaffa ytterligare en hund. Jag har talat med Tore Marklund och det är en kull planerad i Norrbotten, skrattar Gert och plirar med ögonen.
De känner varandra sedan länge och diskuterar ofta hundar och intressanta kullar. När Gert började fundera på en efterträdare till sin förra hund ringde han upp Tore för att höra om det fanns något intressant på gång. Under det samtalet bestämdes att Tore skulle para sin tik, Akilles Dolly, med Hugo.
– På det sättet kom Akilles Zeb till. Tore har nu parat Dolly med en intressant hanne så det blir att åka till Norrbotten fram i vår, avslutar Gert.
Det är uppenbart att han ser fram emot en ny liten gråhund till gården. 

SJ(Lö)Ch Akilles Zeb S 57921/2004B
04akilles-zebb-porträtt.jpgEfter: SJ(Lö)Ch S 33212/97H Hugo.
Undan: S 31421/96H Akilles Dolly.
Ägare: Gert Lindmark, Lillträsk Vindeln.
Uppfödare: Tore Marklund, Akilles Kennel, Luleå.

Utställning
2005  Lycksele Stig Brännvall 1 junkl
Hammarstrand Ulf Ottosson 2 jaktkl
Boliden Thomas Eriksson 1 jaktkl, Cert
Luleå Kerstin Henriksson 1 jaktkl, R Jkk
Lycksele Erna-Britt Nordin 1 jaktkl, 3 Jkk

Jaktprov
2005 Västerbottens Äk B-O Hägglund G Älgspårprov
Västerbottens Äk Frank Johansson 87 p  1:a pris
Västerbottens Äk Ingemar Hägglund 73 p  1:a pris
Västerbottens Äk Gösta Berggren 86,5 p  1:a pris
2006 Västernorrlands Äk Leif Strinnlund 38 p 0 pris
Text och foto: Thomas Eriksson

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sköt ko och tog ut foster

Jägaren ska ha skjutit på två kor. Den ena dog och den sprättade han upp och tog ut ett foster ur. Den andra kon skadesköts och fick avlivas.

Bröd i björnmage faktor vid utredning om jaktbrott

Med 300 björnbesiktningar under sin tid som naturbevakare har Hans Olov Hansson sett hur maginnehållet på fällda björnar skiftat med åren. – Nu för tiden är mycket vanligt med processad mat i magen. Men enligt miljöåklagare Åse Schoultz är brödet i magen på björnen "en faktor" vid utredning om jaktbrott.
ANNONS ▼

Annonser