Ägaruppror i SCA efter avslöjanden om lyxresor och jaktslott

Stockholm (JJ) Ägarna bakom sksogsbolaget SCA rasar efter den senaste tidens avslöjanden om toppchefernas vidlyftiga resor med jetflygplan. Svenska Dagbladet har bland annat avslöjat att SCA har lagt 100 miljoner kronor på att renovera en lyxig jaktanläggning.

Skogsbolaget och hygienkoncernen SCA har inrett en lyxig jaktanläggning i Härjedalen för över 100 miljoner kronor, enligt uppgifter till Svenska Dagbladet. Tidningens källor beskriver hur ordförande Sverker Martin-Löf, hans familj och vänner använder anläggningen som om den vore privat egendom.

Enligt uppgifterna sparas det inte på några kostnader. Vid ett tillfälle ska en helikopter ha skickats för köpa sprit till en lunch i samband med ripjakt.

Anders Oscarsson, vd för AMF Fonder, reagerade redan för ett par veckor sedan och krävde en förklaring.
– Vi tror att det är viktigt för bolaget att vara tydliga och transparenta med att ge sina bild kring de frågor som står obesvarade. Som ägare är vi förstås alltid angelägna om att bolagets agerande är både ekonomiskt och miljömässigt försvarbart. Det är en fråga om hållbarhet, där SCA byggt upp ett förtroende som nu riskeras, sa han till Di den 29 november.

På Swedbank Robur, som är fjärde största ägare i SCA, uppger man sig vara bekymrade över uppgifterna. Även Första AP-fonden och Andra AP-fonden, som tillsammans äger 1,5 procent av kapitalet i SCA säger sig tycka att det hela verkar anmärkningsvärt.

– Det är olyckligt att bolagens varumärken skadas på det sätt som nu har skett. Vi för nu en dialog med SCA i dessa frågor. Vi förväntar oss att styrelserna agerar på ett sådant sätt och att vi får en ordentlig rapportering, säger Ossian Ekdahl, chef för ägarstyrning på Första AP-fonden, till Dagens Industri.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser