Karl Ståhl på SVA menar att vi aldrig kommer att få reda på vart smittan kom ifrån. Foto: Getty Images/Göran Ekeberg/AddLight.

Afrikanska svinpesten: ” Kommer aldrig få reda på hur den kom hit”

Hur smittan först kom till Fagersta är något vi troligtvis aldrig kommer att få reda på. Det menar Karl Ståhl, Statsepizootolog på SVA. Hittills har sju smittade vildsvin hittats i ett ganska begränsat område utanför Fagersta.

Det har nu gått fem dagar sedan det första fallet av den fruktade afrikanska svinpesten kunde konstateras hos ett självdött vildsvin utanför Fagersta i Västmanland.

Jägare söker nu igenom kärnområdet av det 100 000 hektar stora område som belagts med kraftiga restriktioner på grund av smittan.

Döda vildsvin hittas hela tiden

Hittills har smitta kunnat fastställas hos sju av de självdöda vildsvin som hittats.

– Det hittas vildsvin hela tiden och de flesta av dem som testats har varit positiva vilket vi räknat med och vi kommer att hitta många fler, säger Karl Ståhl

Samtidigt räknar han med att det nuvarande läget kommer att innebära att det kommer in upphittade risar från andra delar av landet. De kommer att hanteras enligt samma procedur som innan pestutbrottet.

– Vi är jätteglada över att man rapporterar och skickar in. I närområdet av Fagersta hanteras de snabbt och direkt och i övriga landet har vi samma övervakning som tidigare.

Ursprung kan inte fastställas

Vad gäller smittans ursprung menar han att vi inte kommer att få reda på vart den kommer ifrån. Om den till exempel kommer från en soptipp, en slängd korvmacka i skogen eller något annat. Inte heller från vilket land smittan kom till Sverige är troligt att vi får veta.

– Det kommer vi inte att få reda på. Det är ett virus som förändrar sig långsamt och man ser inte någon jätteskillnad beroende på vilket land det kommer ifrån.

– Det fastställs aldrig. I Belgien hade man ett antal teorier. Det handlade om en stor militärövning, om två personer som importerat levande vildsvin och om en jätterastplats med många lastbilar från öst. Alla tre är lika möjliga, säger Karl Ståhl.

sva.se finns en karta där du kan följa utvecklingen.