Affärsidén Stef

Det var två svenska herrar som fick en affärsidé när de såg hur vildsvinsfebern, som grasserade bland jägare och markägare, omsatte stora pengar.

Med tanke på visent som går till angrepp bör en jägare vara utrustad med en studsare i kaliber .500 Stef.Först måste det introduceras en ny djurart, ursprungligen svensk, men numera utrotad. Valet föll på europeisk bison, visent. Denna gräsätare borde slå an bland jägare och skapa få konflikter med undantag för några bönder. Den fanns bland annat i Polen, Litauen, Vitryssland och i några svenska djurparker. De sände en förfrågan till Naturvårdsverket och Jordbruksverket om att få återinföra visenten i Sverige, enligt samma linje som vildsvin och varg. Kopior av förfrågan skickades till jägarorganisationerna, natur- och miljöskyddsorganisationerna, naturintresserade riksdagsmän (inklusive riksdagens jaktklubb) och kungen.

Utredning
Ärendet hamnade i riksdagen där en kommitté tillsattes som skulle utreda visentens eventuella återinförande. Under tiden rymde de första visenterna från hägn i södra Sverige och affärsidén, som kallades Stef efter herrarnas förnamn, var i gång.
I samarbete med Lantmännen lanserade de gräsfröblandningen Stef (som från början var för vanlig vallodling) som viltåkerblandning avsedd för visent. De lanserade Stef konstgödselblandningar för visentvallar, Stef ensilageplast för rundbalar med bilder av visenter, Stef höhäck dimensionerad för visent och Stef saltstenar med särskilda mineraler.
El-stängslet Stef, med en strömstyrka stark nog att hålla de största visenttjurarna borta från växtodlingar och trädgårdar, utvecklades och patenterades.
Vägverket överbevisades om att dagens viltstängsel inte skulle motstå en visentflock som kom med fart och insåg snabbt vilken katastrof detta kunde innebära vid starkt trafikerade vägar. De köpte därför in stora mängder Stef rovviltdoft, som sprutades ut längs viltstängsel och som garanterat skulle hålla allt slags klövvilt borta.

Lansering
Tillsammans med en stor tillverkare av jaktkläder lanserade de klädkollektionen Stef för visentjägare. Häftigast (och dyrast) blev överrocken i imiterad buffelhud med Goretex för pyrschjägaren som ville krypa upp tätt intill visenterna på öppna gräsvallar liksom indianerna på prärien. After-hunt-kollektionen, med slips av visentskinn, blev också en schlager och köptes även av folk som inte jagade.
För dem som sökte mer action under visentjakten var ställande hundar ett alternativ, men det måste vara rejäla hundar. Stef lanserade därför en ny typ, kallad ”Jävla”, som var en korsning mellan finskimporterade jämthundar med enormt skall, stor jaktlust och järnhårt psyke, och västsibiriska laikor efter linjer som gick tillbaka ända till mammutjagande individer.
För eftersök rekommenderade Stef hundtypen ”Tyvor”, som var en korsning mellan tysk jaktterrier och vorsteh, importerad från rasens hemland där dådkraft och skärpa fanns väl bevarade. Tyvorhundarna spårade bättre än blodhundar och stötte man på en skadad visent, som drog i väg, släppte man hunden. Den skulle snabbt få stopp på visenten genom att bita sig fast i mulen där den blev hängande tills föraren kunde avfånga visenten.

Tung kula
I samarbete med Norma lanserades visentkalibern .500 Stef. Utgående från de gamla buffelkalibrarna, fast moderniserad, hade den en 12,7 millimeters kula (500 tusendels tum) på 32 gram (500 grains) med särskilt seg mantel vilken garanterat slog igenom den kraftigaste visentbog.
Sako tog fram en ny studsarmodell som hette Stef i kaliber .500 Stef, avsedd för visentjakt. Den var utrustad med två riktmedel. Ett Leica kikarsikte modell Stef för pyrsch med retikel som också fungerade som avståndsmätare. Tog man av kikarsiktet kom det upp ett litet rödpunktsikte modell Stef från Aimpoint, som var beräknat för eftersök och närstrid.
Eftersom visenter kunde vara besvärliga att flå lanserades en egen flåkniv, för övrigt kallad Stef, med tyskt specialstål i bladet. Med tanke på visentens storlek tillverkades också särskilda köttsågar, krokar och upphängningsanordningar.
daghar.jpgUtgivning av böcker skedde också. ”När visenten är död”, från Stef förlag, innehöll tillvaratagandet av kött, hud och trofé, samt hur denna mäts och poängbedöms. I samarbete med Jägareförbundet startades studiecirklar med studiematerial från Stef förlag och ordnades även egna kurser i eftersök på visent, eftersom förbundets egen kurs i eftersök på udda arter inte omfattade detta. Affärsidén Stef har härmed lanserats – gratis. För den som tycker det verkar långsökt, tänk på vildsvinen!

Dagh Bakka
Jaktjournalen Juli 2005
dagh.bakka@jaktjournalen.se

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser