Adam Jansson sköt sin andra björn i år

Färila (JJ) Nu på morgonen sköt den springande passkytten Adam Jansson, Offerdal, sin andra björn för året. I gör sköt han också en björn i Öjung, Gävleborg. Förutom Adams andra björn på två dagar var den stora snackisen gråhunden Högvaktens Roy, 1,5 år som gjort sitt stora genombrott.

I morse sköt Adam Jansson, t v, årets andra björn tack vare den unge gråhunden Högvaktens Roy och ägaren Johan Wennberg, Edsbyn.

Tidigt i morse när jägarna i Öjung var på väg ut i skogens gjordes plötsligt en björnobs. Det blev bråttom att planera om och sätta ut passkyttar.

Johan Wennberg, Edsbyn, fick uppdraget att släppa sin 1,5 årige gråhundshane Högvaktens Roy som i går gjorde ett bra jobb tillsammans med schillerstövaren King när Adam sköt en björnhona på 139 kg.

Roy drog iväg och cirka 1,2 km bort blev det ståndskall i upptaget. Därefter blev det gångstånd och björnen kom ut på en skogsväg som passlinan bevakade. En passkytt såg björnen på cirka 100 meter men kom inte till skott och björnen kunde lämna området.

En ny omsättning gjordes och under tiden blev det återigen ståndskall intill en tjärn. Roys ägare Johan Wennberg försökte smyga in på ståndet, men redan på 300 meters avstånd gick björnen loss och vände upp mot den skogsväg som den löpstarke Adam Jansson fått i uppdrag att bevaka.

– Jag såg björnen redan på 300 meter ute på ett hygge, men så försvann den i skogen och jag sprang efter en bit för att komma närmare där jag trodde att han skulle komma. Jag hade även med mig Peter Forsbloms sambo, Mariana Jonsson, som hojtade till när björnen kom upp på vägen cirka 100 meter bort, samtidigt som jag tittade på pejlen, berättar Adam Jansson.

– Som tur var han jag skjuta och björnen blev kvar i diket. Jättekul att få skjuta en björn idag igen, men jäklar vad duktig Roy har varit, förklarar Adam som även lyckades filma när han sköt björnen.

Filmen kommer Ni att få se på Jaktjournalens hemsida och mer läsning i tidningen från årets dramatik från björnjakten.

Högvaktens Roy är uppfödd av Per-Anders Hedén, Bullaren. En välrenommerad älghundskennel med stora framgångar. Till exempel är Per-Anders Hedén den ende älghundsägaren som deltagit på Älghund-SM med tre olika hundar från egen uppfödning.

– Redan ifjol började jag spårträna Roy på björn vid fem månaders ålder, sedan fick han vara med och lukta på skjutna björnar. Han har ett bra sök och är självständig, berättar ägaren Johan Wennberg.

– Jag pratade med Per-Anders igår och han var jätteglad att Roy skötte sig så bra. Han berättade också att det är första hunden från kenneln det är skjutet björn för. Helt klart ser Roy ut att bli en björnhund, han viker sig inte en tum och ligger tätt på björnen, berättar Johan Wennberg som är minst lika glad som Adam Jansson efter morgonens lyckade jakt och fina hundarbete av Högvaktens Roy.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser