906 fällda sälar inrapporterade

Stenkullen (JJ) Under de beslutade skyddsjakt-perioderna för 2018 har hittills totalt 906 sälar fällts. Under perioden har flera kompletterande skyddsjaktbeslut tagits för att öka tilldelningarna i flera län.

De ursprungliga tilldelningarna utökades i flera län under året. Arkivfoto: Per Jonson

Gråsäl, vikare och knubbsäl skyddsjagas längs med Sveriges kustlinje. Knubbsälen företrädelsevis på västkusten, gråsälen på östkusten och vikaren främst uppe i Bottenviken.

Förra skyddsjaktsperioden för knubbsäl avslutades i mars förra året och 2018 års första beslutsperiod varade mellan 20 april och 20 maj. Efter ett uppehåll under försommaren har skyddsjakt också bedrivits mellan 16 juli och fram till årsskiftet. Under de två perioderna har totalt 280 fällda knubbsälar rapport in till Naturvårdsverket.

Från den 1 januari till den 31 mars får ytterligare 110 knubbsälar fällas – Västra Götalands län (80), Halland (20) och Skåne (10).

Totalt fälldes under skyddsjaktperioden 1 maj-31 december 130 vikare av en tilldelning på 190 djur. Ursprungstilldelningen var 130 vikare men detta kompletterades med ytterligare 60 djur i slutet av augusti.

Gråsälen har fått skyddsjagas från Norrbottenskusten hela vägen ner till Skånes kust. Under perioden 20 april till och med 31 december fälldes totalt 496 gråsälar. Med kompletterande skyddsjaktbeslut landade den totala tilldelningen slutligen på 760 gråsälar.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser