906 fällda sälar inrapporterade

Stenkullen (JJ) Under de beslutade skyddsjakt-perioderna för 2018 har hittills totalt 906 sälar fällts. Under perioden har flera kompletterande skyddsjaktbeslut tagits för att öka tilldelningarna i flera län.

De ursprungliga tilldelningarna utökades i flera län under året. Arkivfoto: Per Jonson

Gråsäl, vikare och knubbsäl skyddsjagas längs med Sveriges kustlinje. Knubbsälen företrädelsevis på västkusten, gråsälen på östkusten och vikaren främst uppe i Bottenviken.

Förra skyddsjaktsperioden för knubbsäl avslutades i mars förra året och 2018 års första beslutsperiod varade mellan 20 april och 20 maj. Efter ett uppehåll under försommaren har skyddsjakt också bedrivits mellan 16 juli och fram till årsskiftet. Under de två perioderna har totalt 280 fällda knubbsälar rapport in till Naturvårdsverket.

Från den 1 januari till den 31 mars får ytterligare 110 knubbsälar fällas – Västra Götalands län (80), Halland (20) och Skåne (10).

Totalt fälldes under skyddsjaktperioden 1 maj-31 december 130 vikare av en tilldelning på 190 djur. Ursprungstilldelningen var 130 vikare men detta kompletterades med ytterligare 60 djur i slutet av augusti.

Gråsälen har fått skyddsjagas från Norrbottenskusten hela vägen ner till Skånes kust. Under perioden 20 april till och med 31 december fälldes totalt 496 gråsälar. Med kompletterande skyddsjaktbeslut landade den totala tilldelningen slutligen på 760 gråsälar.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir björnjakten 2019 – alla länen

21 augusti är datumet landets björnjägare väntar på. Den stora snackisen i år är den delade jaktstarten i Västerbotten där elva björnar får fällas från 21 augusti och tio lämnas till älgpremiären den 2 september.

SVA vill ha hjälp att kartlägga nya fågelvirus

SVA vill ha allmänhetens hjälp att hålla koll på om Sverige nås av fågelvirus som även kan smitta andra människor och djur och som inte funnits här tidigare. Allmänheten uppmanas rapportera döda fåglar som påträffas.
ANNONS ▼

Annonser