82 lodjur får fällas i Norge

Norge (JJ) Nästa vecka drar årets lodjursjakt i gång i Norge och tilldelningen är satt till 82 djur.

Cirka 23 procent av den norska lodjurspopulationen får fällas under årets licensjakt. Arkivfoto: Per Jonson

2015 uppskattades den norska lodjursstammen till cirka 350 djur. Av dessa får nu 82 lodjur (24 hondjur) fällas under årets licensjakt.

Antalet familjgrupper beräknas till 60,5 stycken och även om målet är 65 familjegrupper kan jakt genomföras. Jakt får ske i sju av åtta rovdjursregioner. Endast Hedmark är utan tilldelning.

– Det beror på att stammen växer och att den sannolikt kommer fortsätta att växa efter uttaget. Vi har också i beslutet lagt vikt vid den skadan på får och tamren lodjuren orsakar. Tilldelningen är satt för att minska skadorna, säger Morten Kjørtan, enhetschef på Miljödirektoratet.

Den norska licensjakten pågår från den första februari tills dess den totala tilldelningen (eller hondjurstilldelning) är fylld eller jakttiden löper ut den 31 mars.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser