80 vapenägare över 93 år

Jönköping (JJ) När Polisen gick igenom vapenregistret i Jönköping visade det sig att nästan 80 vapenägare är födda 1920 eller tidigare och flera av dem hade även bostadsadresser på vårdhem eller motsvarande. Det var något som Polisen reagerade på.

– Eftersom vapenlagen säger att normalfallet är att vapnen ska förvaras där man är skriven misstänkte vi att något inte är som det borde, säger Björn Dahlbäck på tillståndssektionen vid Polismyndigheten i Jönköpings län som också är den som sköter kontrollerna.  

Det var av den anledningen som Polisen bestämde att genomföra ett antal förvaringskontroller. Till de vapenägare som var skrivna på vårdhem eller motsvarande skickade Polisen ut ett meddelande till anhöriga för att meddela att kontroll skulle ske. Många tog efter det utsända brevet kontakt med Polisen.  

– Den vanliga historien är att mamma eller pappa blivit sjuk och till slut hamnat på vårdhem. I samband med flytten har någon anhörig tagit hand om vapnen och förvarat dessa. Något som varit välmenat, men inte helt enligt vapenlagen, berättar Björn Dahlbäck.  

I samband med utsända brevet har 17 anhöriga lämnat in vapnen för skrotning och i andra fall har de sökt licens för vapnen.  

– Vi vill ha ordning och reda i våra system. Vi behöver veta på vilken adress vapen förvaras och vilka som har vilka vapen. Vi kommer under året att fortsätta med kontrollerna, säger Björn Dahlbäck.  

Den som vill skrota ett vapen är välkommen till en öppen polisstation. Ta med licenser och legitimation, skriver polisen på sin hemsida.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser