70 000 kronor till vargvästar i Östergötland

Östergötland (JJ) 70 000 kronor finns anslagna som statligt bidrag till skyddsvästar mot varg i Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland ger bidrag till vargvästar. Bild: Viltskadecenter och hitta.se

Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. Det har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort.

– Hittills har två jägare beviljats bidrag. Det är en som jagar i reviret och en som jagar i anslutning till det, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Myndigheten beviljar nu bidrag till vargvästar som ska skydda hundar vid attacker. Bidraget är 50 procent av vad västen kostar, dock max 5 000 kronor.

Inga valpar ännu

Västarna ska vara rekommenderade av Viltskadecenter för att vara bidragsberättigade.

– Cirka 70 000 kronor har vi sagt att vi lägger på det här under 2018, säger Mia Kjällander.

Det är två vuxna vargar som revirmarkerar i Långbogen. Ännu finns inga indikationer på några valpar.

– Nej, vi har inte konstaterat några valpar. Vi kommer att köra igång spårningar så fort det kommer lite snö, säger Mia Kjällander.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser