70 000 kronor till vargvästar i Östergötland

Östergötland (JJ) 70 000 kronor finns anslagna som statligt bidrag till skyddsvästar mot varg i Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland ger bidrag till vargvästar. Bild: Viltskadecenter och hitta.se

Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. Det har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort.

– Hittills har två jägare beviljats bidrag. Det är en som jagar i reviret och en som jagar i anslutning till det, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Myndigheten beviljar nu bidrag till vargvästar som ska skydda hundar vid attacker. Bidraget är 50 procent av vad västen kostar, dock max 5 000 kronor.

Inga valpar ännu

Västarna ska vara rekommenderade av Viltskadecenter för att vara bidragsberättigade.

– Cirka 70 000 kronor har vi sagt att vi lägger på det här under 2018, säger Mia Kjällander.

Det är två vuxna vargar som revirmarkerar i Långbogen. Ännu finns inga indikationer på några valpar.

– Nej, vi har inte konstaterat några valpar. Vi kommer att köra igång spårningar så fort det kommer lite snö, säger Mia Kjällander.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser