70 000 kronor till vargvästar i Östergötland

Östergötland (JJ) 70 000 kronor finns anslagna som statligt bidrag till skyddsvästar mot varg i Östergötland.

Länsstyrelsen Östergötland ger bidrag till vargvästar. Bild: Viltskadecenter och hitta.se

Östergötland har fått sitt första vargrevir i modern tid. Det har döpts till Långbogen och har Finspång som närmaste ort.

– Hittills har två jägare beviljats bidrag. Det är en som jagar i reviret och en som jagar i anslutning till det, berättar Mia Kjällander, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Myndigheten beviljar nu bidrag till vargvästar som ska skydda hundar vid attacker. Bidraget är 50 procent av vad västen kostar, dock max 5 000 kronor.

Inga valpar ännu

Västarna ska vara rekommenderade av Viltskadecenter för att vara bidragsberättigade.

– Cirka 70 000 kronor har vi sagt att vi lägger på det här under 2018, säger Mia Kjällander.

Det är två vuxna vargar som revirmarkerar i Långbogen. Ännu finns inga indikationer på några valpar.

– Nej, vi har inte konstaterat några valpar. Vi kommer att köra igång spårningar så fort det kommer lite snö, säger Mia Kjällander.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Klövvilts-SM för beaglarna blev en succé

Ödeshög (JJ) Alla deltagande beaglar gick till pris och nio av elva startande hundar genomförde dubbla prisdrev. I går genomförde Svenska Beagleklubben för första gången någonsin klövvilts-SM, och det blev verkligen den succé klubben hoppats på.

Krönika: TV:s I rovdjurens spår – ”riktig göggelmögga”

Fagersta (JJ) Hos Sveriges Television ska medarbetarna vara opartiska. Det gäller dock inte rovdjur i allmänhet och varg i synnerhet. På bästa sändningstid serveras nu svenska folket superpartisk "göggelmögga-journalistik" när Anders Lundin åker runt I rovdjurens spår, skriver Jaktjournalens Mikael Moilanen i den här krönikan.

Annonser