63 rävar på vakskytte!

Säsongen 2011/2012 sköt Peter Nilsson 63 åtelrävar. 40 av dem sköts på åteln vid stugan. Åteljakt på räv kan vara otroligt effektiv när den är som bäst. En som vet är Peter Nilsson från Ullatti i Norrbotten. Säsongen 2011/2012 sköt han 63 rävar. Trots detta är Peters åteljakt inte speciellt avancerad. Nyckeln är strategiskt belägna åtlar. Älven Ängesån nere vid Peters fritidshus har visat sig vara en vältrafikerad rävväxel. Text och foto: Ulf Lindroth

Vid avfarten ner till stugan vid Ängesån får besökaren en vink om Peter Nilssons jaktliga smak. På en av tallarna intill vägen hänger en blå skylt med texten ”Räv­lyan”. Avfarten leder sedan ner till en vakkoja av det mera bekväma slaget.
Peter Nilsson har två åtlar i bruk. En utanför huset hemma i byn och en vid stugan nere vid älven. När han vakar vid stugan är den helt enkelt både bostad och vakkoja.
Rävarna kommer som regel från skogen öster om ån och går in mot bebyggelsen i Ullatti på nätterna. Åteln ligger på en ö i ån. Tack vare att rävarna rör sig i anslutning till byn är de vana vid en del ljud från hus. Det innebär att Peter inte behöver vara riktigt lika försiktig som om han vakat i en koja ute i storskogen.
Ofta sitter han vid matbordet och kikarspanar ut genom stora fönstret i stugan. När han tycker att han vakat länge nog lägger han sig i ett angränsande sovrum och låter rörelse­vakten på åteln väcka honom om det kommer en räv. I så fall kan han i lugn och ro gå in i det angränsande sovrummet där studsaren är placerad i färdigställning inpackad i skumgummi i ett hål genom väggen.
– Det brukar aldrig vara något problem att man skrämmer räven, säger Peter. Om de märker något kan det hända att de går in på ön, men de brukar snart komma tillbaka.

När jakten inleds sätts studsaren på plats, riktad mot åteln. En enkel bänk och kudde ger bra bakstöd när skottet ska tas.Engagerad hjälpreda
När Jaktjournalen kommer på besök har Peter förstärkning i form av sin sexåriga dotter Tilda. Två år yngre lillasystern Klara har där­emot fått stanna hemma. Men så är det inte alltid.
– Jag hade aldrig skjutit så många rävar i fjol om det inte var för flickorna. De har lärt sig. Ser de färska spår vid åteln så vill de att vi ska vaka och skjuta räven, säger Peter.
Tilda är med och fixar inför vaknatten. Peters studsare ska packas in i två skumgummihalvor i skjutluckan i hörnet av huset. Kolven fixeras i rätt höjd med ett elastiskt hålband som hänger ner från taket. Hon berättar att hon nog ska vara med på älgjakten i höst också.
– Men du är nog lite för liten för att skjuta, säger Peter.
Tilda snörper på munnen.
– Om jag fick skulle jag skjuta älgen direkt.

Hål i badrumsväggen

Av Peters två åtlar så är det den här vid Änges­ån som ger flest skjutna rävar. Hemma i byn har han en enkel åtel av slaktrester som fått frysa ihop och den förstärker han då och då genom att strö ut småbitar och matrester.
– Jag brukar passa på att strö då det ska snöa. Då kommer inte skatorna åt att ta det.
Eftersom det är svårt att få ett bra kulfång vid den åteln skjuter han rävarna med hagel från ett hål i badrumsväggen. Kombinerat med en rörelsevakt gav det ett tiotal rävar under förra årets rekordsäsong. Men han har märkt att han måste källsortera matresterna han lägger på den åteln. Finns det till exempel makaroner eller bröd på åteln utlöser rådjuren rörelsevakten i tid och otid.
Ute vid stugan använder han en .22 hornet.
– Det är 72 meter till åteln. Där ute känner sig rävarna ganska trygga.

Både skjutplats och åskådarplats är strategiskt placerade.Utprovad placering
Placeringen av åteln är inte gjord på måfå. Först provade Peter att ha åteln i en öppning i skogen innanför stugan. Men då cirklade rävarna runt i området och stördes om det var någon i stugan, så där blev det inte så många rävar skjutna.
Nästa steg blev att placera åteln på isen mel­lan stugan och ön. Där var rävarna inte heller riktigt trygga. Först när Peter placerade åteln i strandkanten på ön blev det bättre. Nu kan rävarna som korsar ån gå upp på ön och komma fram till åteln genom skogen.
Det fungerar mycket bra. Rävarna ligger gärna i skogen öster om ån på dagarna, men de går gärna in mot byn för att söka mat på nätterna. De har ett naturligt stråk över ån intill ön och vet förstås snart att det finns en åtel där.

Sen åtling
Med den här åtelplaceringen verkar rävarna inte heller störas av att det är folk i stugan. Peter skjuter ibland räv som han upptäcker efter att han börjat rumstera om i stugan på morgonen och någon räv har även kommit fram på åteln och skjutits då familjen suttit ute och grillat.
En möjlig nackdel med åtelplaceringen är att Peter måste vänta på is innan han kan dra ut åteln till ön. Det innebär att jakten ofta börjar i månadsskiftet oktober/november med en nyutlagd åtel. Men resultaten skvallrar om att det även fungerar bra att komma i gång på senhösten utan föråtling.
– Jag brukar använda en trafikdödad älg eller renar, säger Peter. Förra året började jag med en älg men fick fylla på med två renar. Det var otroligt mycket räv i fjol.
Årets åtel består också av älg, men den här är björndödad. Björnen sköts senare vid en jakt då Rasmus Boström kommit upp med sina hundar.

Det är 72 meter från skjutplatsen till åteln. Lagom avstånd för en .22 hornet.Rekordår 2011/2012
Liksom många andra rävjägare i norr hade Peter betydligt mer räv än normalt säsongen 2011-2012. Ett sorkår gav hög överlevnad på rävvalparna och det märktes direkt.
– I år är det inte lika mycket räv, konstaterar han. Och det är nästan bara gamla rävar.
De 63 rävar som fälldes på Peters åtlar före­gående säsong är extra anmärkningsvärda med tanke på att de båda åtlarna bara ligger 1,5 kilometer från varandra. Och däremellan sköt Peters bror ett tiotal rävar på sin åtel.
Rekordet är sju rävar på ett dygn – fem på natten och sedan två till i dagsljus. Peter låter förstås skjutna rävar ligga till morgonen för att inte störa jakten, men det kan få en del konse­kvenser. Han visar en av de rävar han skjutit hittills i vinter.
– Den låg bara några timmar men en annan räv hann vara framme och äta på den.
Den bästa tiden är senvintern. När Jaktjournalen besöker Peter i januari i år har han skjutit tio åtelrävar, fem på vardera åteln. Det är en hel del gamla rävspår på åteln, men kanske inga från den senaste natten. Jakten brukar ta riktig fart kring löptiden i mars och därefter blir det fler besök och fler rävar skjutna på åtlarna.
Vid ett tillfälle då löprävarna var aktiva och sprang mycket men inte besökte åteln satte Peter upp en frusen räv ute på isen, som en bulvan. Den natten sköt han två rävar som upp­­-
täckt sin frusna artfrände och gått upp mot den. De sköts ungefär 20 meter från den frusna räven.

Ammunitionsvalet är Winchesters ammunition med 45 grains blyspets.Ser tre rävar
Den här natten sitter vi vid matbordet och spanar. Månen ger ett blekt ljus över isen och före midnatt visar sig den första räven på isen ett par hundra meter nerströms. Men den pas­serar över ån utan att visa sig fler gånger.
Någon timme senare är det dags igen. Åter­igen korsar en räv ån i riktning mot byn. Men liksom den första passerade den i en vinkel som inte gick att nå från skottgluggen och på ett avstånd som inte riktigt passade för .22 hornet.
I gryningen upprepas detta ännu en gång. Även denna tredje räv gick i riktning mot byn, trots den sena timmen. Och inte heller denna dök upp vid åteln.
En stund senare dyker det upp några skator. Peter låter dem hållas.
– Fåglarna drar räv, säger han. Jag brukar aldrig skjuta dem på åteln.

Peter Nilsson och hans dotter Tilda med några av de första rävarna för säsongen 2012/13. teln syns i kanten av ön till höger om Tildas mössa och utgörs av en 
björndödad älg.Kommer fler chanser

Frampå morgonen går vi runt ön på skoterspåren. Det visar sig att rävarna bara passerade ån den här natten. De har över huvud taget inte varit fram mot åteln.
Sådana nätter får man ta med en axelryckning. Mycket talar för att det kommer att smälla många skott vid den här åteln innan sä­songen är över. Och det är inget magiskt med det:
Åteln ligger där rävarna färdas naturligt. Peter har hittat en plats för den där rävarna känner sig trygga med att exponera sig. Han har en bra bekväm stuga att sitta i och det i ett område där rävarna inte bekymrar sig överdrivet mycket om de hör ett ljud inifrån en byggnad. Skjutplats och vapen är väl förberett och åteln är enkel men välfylld.
Sedan räcker det med att lägga tid i stugan. Och på den punkten har Tilda en del att säga till om. Även om hon i sanningens namn sov bort det mesta av natten.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser