63 000 hektar spärras av för att stoppa svinpest

Belgien (JJ) Ett skogsområde på 63 000 hektar spärras av för att få stopp på spridningen av den fruktade smittan afrikansk svinpest.

Experter befarar att det kan vara hundratals vildsvin som smittats av afrikansk svinpest i Belgien. Foto: Gettyimages

Jordbruksaktuellt citerar tyska tidningen Agrarheute och berättar att exempelvis jakt blir förbjudet inom det avspärrade området. Beslutet är taget av belgiska myndigheter och EU-kommissionen.

Jaktjournalen har skrivit om den konstaterade svinpesten i Belgien här.

Upp till 400 smittade djur?

De enda människor som får gå in i det avspärrade området är personal som arbetar med att avlägsna döda vildsvin.

– Fler kadaver håller på att analyseras och enligt experter kan det röra sig om allt ifrån ett par dussin till upp emot 400 smittade djur, säger René Collin, jordbruksminister i den drabbade regionen Wallonie, till belgisk media, rapporterar Jordbruksaktuellt.

Afrikansk svinpest leder till döden för smittade vildsvin och tamgrisar. Länder där pesten upptäcks får inte exportera fläskkött.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Annonser