50 får vargdödade i ny attack på Molstaberg

Södertälje (JJ) Ett 50-tal får har dödats har dödat i en vargattack på Molstabergs gård i det gamla Sjundareviret. Enligt uppgifter till Jaktjournalen har attacken skett i en hage som har så kallat rovdjursavvisande stängsel.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att attacken inträffade på onsdagskvällen. Fåren har släppts ut på bete eftersom vinterfodret är slut.

Enligt uppgift till Jaktjournalen är ytterligare cirka 15 får bitna och skadade och hålls under observation av veterinär.

– De här fåren gick i hagar med så kallat rovdjursavvisande stängsel. Vargen har tagit sig in i en tom fårhage, där man håller på att sätta upp staket, och lyckats ta sig över ett vattendrag och in i hagen, berättar en person med insyn i ärendet.

Molstabergs gård drabbades hårt av vargangrepp under några år då Sjundareviret fanns i området.

Frågan är om den här vargangreppet är ett dystert svenskt rekord. Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter, kan inte minnas att det en enskild vargattack i Sverige orsakat sådan skada.

– För några år sedan dödades drygt 40 får av varg i Värmland, väster om Grums. Det är den största attacken jag kan minnas i Sverige, säger Jens Frank.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Backgårdens Ammi laddad med jakt och skönhet

Fyraåriga gråhundstiken SE J(LÖ)CH SUCH Backgårdens Ammi fick bästa tänkbara start i livet när Bertil Sandin, Sandared, valde henne vid åtta veckors ålder. Före två års ålder presterade hon tre höga jaktprovsettor och med fin exteriör blev hon också snabbt utställningschampion.

Vi testar CZ 457 Lux

CZ presenterar en intressant utveckling från CZ 455 med flera förbättringar och bibehållet pipbytessystem!

Viltfärsgryta med heta korvar

4 pers 35 min 2 kryddiga korvar, t ex chorizo 400 g viltfärs rapsolja till stekning 1 stor gul lök 4 vitlöksklyftor 10 brysselkål, ca 200 g 150 g färska champinjoner 1 dl vitt vin 1 msk tomatpuré 3 dl kalvbuljong 2 dl grädde ca 1 tsk majsstärkelse salt och peppar 1 dl hackad persilja

Se när Fredrik fäller björnen

I går var Fredrik Johansson, Örnsköldsvik, i skogarna utanför Åsele och jagade björn. Efter ett par timmar kom jämthunden Dogge med björnen rätt på Fredrik som kunde skjuta den när den passerade vägen. På Fredriks gevär fanns dessutom en filmkamera monterad.

”Den delade premiären har lett till ännu mer hets”

Tobias Lundmark, Sorsele jagar björn men i år hann han och hans kamrater bara med en jaktdag. I går var deras hund sliten och fick vila och på eftermiddagen stängdes jakten temporärt i Västerbotten. Tobias är mycket besviken på den nya regeländringen.
ANNONS ▼

Annonser