50 får vargdödade i ny attack på Molstaberg

Södertälje (JJ) Ett 50-tal får har dödats har dödat i en vargattack på Molstabergs gård i det gamla Sjundareviret. Enligt uppgifter till Jaktjournalen har attacken skett i en hage som har så kallat rovdjursavvisande stängsel.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att attacken inträffade på onsdagskvällen. Fåren har släppts ut på bete eftersom vinterfodret är slut.

Enligt uppgift till Jaktjournalen är ytterligare cirka 15 får bitna och skadade och hålls under observation av veterinär.

– De här fåren gick i hagar med så kallat rovdjursavvisande stängsel. Vargen har tagit sig in i en tom fårhage, där man håller på att sätta upp staket, och lyckats ta sig över ett vattendrag och in i hagen, berättar en person med insyn i ärendet.

Molstabergs gård drabbades hårt av vargangrepp under några år då Sjundareviret fanns i området.

Frågan är om den här vargangreppet är ett dystert svenskt rekord. Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter, kan inte minnas att det en enskild vargattack i Sverige orsakat sådan skada.

– För några år sedan dödades drygt 40 får av varg i Värmland, väster om Grums. Det är den största attacken jag kan minnas i Sverige, säger Jens Frank.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser