50 får vargdödade i ny attack på Molstaberg

Södertälje (JJ) Ett 50-tal får har dödats har dödat i en vargattack på Molstabergs gård i det gamla Sjundareviret. Enligt uppgifter till Jaktjournalen har attacken skett i en hage som har så kallat rovdjursavvisande stängsel.

Länsstyrelsen skriver i ett pressmeddelande att attacken inträffade på onsdagskvällen. Fåren har släppts ut på bete eftersom vinterfodret är slut.

Enligt uppgift till Jaktjournalen är ytterligare cirka 15 får bitna och skadade och hålls under observation av veterinär.

– De här fåren gick i hagar med så kallat rovdjursavvisande stängsel. Vargen har tagit sig in i en tom fårhage, där man håller på att sätta upp staket, och lyckats ta sig över ett vattendrag och in i hagen, berättar en person med insyn i ärendet.

Molstabergs gård drabbades hårt av vargangrepp under några år då Sjundareviret fanns i området.

Frågan är om den här vargangreppet är ett dystert svenskt rekord. Jens Frank, forskare vid Viltskadecenter, kan inte minnas att det en enskild vargattack i Sverige orsakat sådan skada.

– För några år sedan dödades drygt 40 får av varg i Värmland, väster om Grums. Det är den största attacken jag kan minnas i Sverige, säger Jens Frank.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Efterlängtad växelsats i kaliber .22 LR till Blaser R8

Som det har väntats och spekulerats om och när en .22 LR pipa skulle komma för att göra Blaser R8 familjen komplett. Nu är växelsatsen här och den lämnar ingen oberörd. Extremt bra precision och möjligheten att mängdträna med det vanliga jaktgeväret är värt sitt pris.

Laga en mustig älggryta

6 portioner ca 2 timmar Ingredienser: 1 kg grytbitar av älg salt och peppar ca 2 msk vetemjöl smör till stekning 3 dl vatten 2 gula lökar 2 morötter 125 g rotselleri ca 3 dl porter 1 tärning grönsaksbuljong 8 enbär 2 krm timjan 1 lagerblad 2 msk svartvinbärsgelé Garnering: 225 g färska kantareller hackad
ANNONS ▼

Annonser