48 björnar får skjutas i Dalarna

Falun (JJ) 48 björnar får fällas i årets licensjakt på björn. Det är färre än förra årets jaktperiod. Det finns även en kvot på björnhonor i två av delområdena vilket länet är uppdelat i.

Björnjakten startar den 21 augusti och varar fram till oktober. Jakten är fördelad på fyra områden och något länsstyrelsen tar i hänsyn är att björnstammen ska låtas spridas söderut.

– Det finns ett långsiktigt förvaltningsmål, fattat av Dalarnas viltförvaltningsdelegation, som innebär att vi i länet ska ha mellan 250-290 björnar. Med årets jakt kommer vi att ytterligare närma oss det antalet, säger Jonas Bergman funktionssamordnare på Länsstyrelsen.

Varje björn som fälls måste rapporteras till länsstyrelsen inom två timmar. Kvoten på björnhonor är högst tre vuxna honor i västra Dalarna och högst en i södra Dalarna, skriver Dalarnas Tidning.

AKTUELLT

Skarp kritik mot polisens hantering av vapenärenden

Linköping (JJ) Polisprofessor Stefan Holgersson riktar skarp kritik mot polisens myndighetsutövning i vapenärenden. I en forskningsrapport kommer han fram till att polisen klipper och klistrar i lagtexter och inte lägger fram uppgifter som talar till klagande personers fördel.

Annonser