470 Silver Hawk

Efter att ha funnits på bild i Berettas kataloger under några år har 470 Silver Hawk funnit vägen till Sverige. Berettas sida&sida är ett modernt vapen i klassisk stil som bör kunna ta upp kampen om vapenköparna, särskilt de som tycker att piporna inte skall vara ovanpå varandra.

I Sverige förknippas Beretta främst med hagelbockar av utmärkt kvalitet. Inte många vet att Berettas produktion också omfattar studsare, pistoler och hagelvapen med piporna sida vid sida. Berettas sida&sida har aldrig haft någon stor plats i Berettas produktion kanske beroende på bockarnas stora volym världen runt.470 Silver Hawk presenterades i samband med Berettas 470 års jubileum 1996. En imponerande rad av framgångsrika år av vapentillverkning. Man kan fråga sig om det bara är jubileet som sådant som lockat till presentationen av en sida &sida eller om det är den trend av klassiska vapenlinjer som uppenbarligen sköljer över världen i allmänhet och i det köpstarka USA i synnerhet. Oaktat detta är Silver Hawk en stilren, klassiskt vacker hagelbössa med modern teknik. Naturligtvis finns några anmärkningar.

Engelsk kolv
Silver Hawk har en rak engelsk kolv med den typiska engelska förstocken med fastsättningsanordningen i framstockens framkant. En elegant och funktionell lösning som är väl beprövad. Valnöten är över medelklass och väl arbetad. Nätskärningen är mycket välgjord men inte helt perfekt. En liten detalj är att passningen mellan trä och metalldelar förefaller vara handgjord. Här märks vissa små skönhetsfläckar, framförallt på framstocken där kanterna har vissa märken och glipor. Den slutliga oljeboningen känns som den avslutats för tidigt. Här skall nog vapenägaren fortsätta oljebehandlingen ytterligare några gånger för att mätta kolven.
En intressant förbättring och utveckling är att kolven har samma fastsättning som Berettas bockar d v s en genomgående bult som skruvas bakifrån i baskylen. Varbygelns förlängda tånge är på traditionellt sätt skruvad i kolvhalsen. För att lossa dessa skruvar rekommenderas ett inköp av högkvalitativa skruvmejslar för att undvika att skada skruvarna. Det vore synd på så rara ärtor. Skruvarna är givetvis individuellt inpassade så att skruvspåren går längs med kolvhalsen.

Pipor

Beretta har sammanfogat pipor och block med en lasermetod som gör det närmast omöjligt att se fogen. Silver Hawk finns med två piplängder i kaliber 12/76. 71 cm långa pipor med 1/2 och 1/1 borrning. För hugade finns 67 cm långa pipor med förbättrad cylinder och 3/4 choke. Enligt generalagen-ten Arnheim är en uppföljare i kaliber 20/76 på väg med motsvarande pipalternativ. En sådan liten skönhet torde vara varje ripjägares dröm.
Provskjutningarna visar att borrningsangivelserna är riktiga. Huruvida man önskar 1/2 och 1/1 är väl en smaksak men diskussionen leder osökt in på fördelarna med utbytbara choker. Berettas utomordentliga chokesystem skulle naturligtvis ha kompletterat Silver Hawk på ett utmärkt sätt. Man får hoppas att teknikerna på Beretta tar steget.
Silver Hawk har ejektorer som fungerade oklanderligt under vår testperiod. En finess som följer med är möjligheten att koppla ur ejektorerna. Detta görs genom att ställa om en spärr på framstocken som gör att ejektorerna fungerar som enbart utdragare. Om detta är någon fördel eller enbart bra att ha överlämnar vi åt läsaren att avgöra.

Pipväljare

Beretta har samma typ av pipväljare på sin Silver Hawk som på sina bockar. Det är en tangent på säkringen som förs i sidled. I sitt vänstra läge skjuts högra pipan först, i sitt högra följaktligen den vänstra. Båda överskrivarna skjuter trap med Berettas hagelbock med motsvarande pipväljarfunktion och har otaliga gånger tvingats konstatera att duvan seglat vidare enbart saluterat med ett knäpp då tummen ofrivilligt flyttat omställaren så att den tomma överpipan avlossats. På Silver Hawk är problemet nästan ännu större då tangenten är mera uppstickande och känns ännu mera lättrörlig. Tangenten är dessutom sorgligt inpassad. Det uppstår en glipa som gör att vatten och smuts lätt kan komma in i mekanismen om oturen är framme.
Dubbla avtryckare eller att pipvalet sker genom att säkringen förs i sin helhet i sidled hade löst problemet på ett betydligt elegantare sätt.

Balans och skytte

Hagelskytte handlar mycket om hur balanserat vapnet är men mera hur kolven passar skytten. Beretta har till sina bockar ett system med flera kolvar att välja mellan. Vad som varieras är framförallt kolvhöjd. I dagsläget finns inte denna fina service till Silver Hawk.
Silver Hawk är en 3 kilo lätt hagelbössa med utmärkt balans. Balanspunkten ligger framför ledbulten men största delen av vikten hamnar ändå mellan händerna på skytten vilket gör skjutningen harmonisk. Stockens mått gör att rekylen inte upplevs som besvärande och pipuppkasten är inte besvärande på något sätt.

Mekanism och säkring

Baskylen är sobert silverfärgad med en elegant scrollgravyr med fabriksnamnet P Beretta ingraverat. Topplevernyckeln har en guldfågel ingraverad, om det är en hök eller något annat får vara osagt. Varbygeln har en utomordentligt elegant gravyr. Den långa tången är ograverad förutom de båda fästskruvarna som är individuellt inpassade och graverade.
Baskylens botten har en välgjord facettslipning som på sitt vis håller mera olja, liksom facettslipade slutstycken till studsare. Om det har någon betydelse på en hagelbössa får väl vara osagt. En märklig detalj är kontrasten mellan baskylens botten och stötbotten som ter sig rå och oputsad i jämförelse. Rengöringen underlättas säkert inte av denna detalj.
Mekanismen har ett rekylopererat enkeltryck och automatisk säkring. Säkringen är mycket välgjord med överliggande fångstarmar som effektivt fångar upp hanen. Detta upphak sker även om vapnet är osäkrat. För att hanen skall slå fram krävs att avtryckaren hålls tillbaka. Utmärkt säkert med andra ord.
I säkrat läge har avtryckarstången ingen kontakt med avtryckaren. Beretta har här en mycket bra lösning på säkringen.

Sammanfattning

Beretta Silver Hawk är ett elegant och klassiskt hagelvapen med god balans och fina detaljlösningar. Detaljer och tekniska lösningar indikerar att den som lägger sina pengar på denna Beretta har ett vapen för livet och även för nästa generation. Prismässigt hamnar Silver Hawk någonstans mellan de
dyrare Krieghoff, AYA med flera och Merkel. Om det är så att Beretta kvalitetsmässigt är dubbelt så bra som Merkel eller hälften så bra som AYA kan naturligtvis diskuteras. Priset 21 000 kr kan tyckas något i överkant med de detaljanmärkningar som gjorts. Om dessa justeras till och vapnet förses med utbytbara choker kommer Beretta med stor säkerhet att ha en storsäljare i sin Silver Hawk.
Fakta
Modell: 470 Silver Hawk
Vikt:3,0 kg
Längd:115 cm
Piplängd: 71 cm
Borrning:1/2 och 1/1
Kaliber:12/76
Trycke:Rekylopererat enkeltrycke
Säkring:Automatisk dubbelverkande säkring med hanuppfång. Pipväljare i säkringstangenten
Riktmedel:10 mm bred spång med korn
Tillbehör:Vapenkasett ca 1800 kr
Pris: ca 21 000 kr
Generalagent:AB Arnheim Stockholm
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSON

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Annonser