45 000 sälar i Östersjön

Luleå (JJ) Fler sälar i Östersjön gör att även skadorna ökar för yrkesfisket. Havs- och vattenmyndigheten uppskattar att det finns nära 45 000 sälar i Östersjön.

Från att ha varit utrotningshotad på 70-talet på grund av miljögifter ökar gråsälarna rejält, och det är den art det finns flest av i Östersjön.

Ökningen är störst i södra Östersjön, runt Skåne och även i Danmark, som tidigare inte haft mycket gråsäl, berättar Susanne Viker, utredare på Havs och vattenmyndigheten, HaV.

– Skåne har inte haft så mycket skador tidigare, men har nu sett en kraftig ökning. Och sälarna de sprider sig i Öresund, även Danmark har fått problem med gråsäl i fiskeredskapen. De hade nästan bara knubbsäl tidigare. Men gråsälen är större och orsakar större skador, säger Susanne Viker.

I år delar HaV ut 20 miljoner kronor för skador på fiskeredskap och fångster och till förebyggande åtgärder. En summa som varit konstant de senaste tre åren samtidigt som antalet yrkesfiskare minskat.

Det finns olika typer av sälsäkra fiskeredskap, men de är både dyra och i bland otympliga att hantera. Och mot stora gråsälar finns inte så mycket att göra, säger fiskaren Christer Karlsson, Gryt.

– De river allt. Är de riktigt stora går de rakt igenom. De finns ju de som väger ett par, tre hundra kilo.

– Jag tycker det ska vara allmän jakt. Det kan hjälpa, då drar de sig längre ut, säger Christer Karlsson,  till P4 Norrbotten.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser