41 vargar i Västmanland visar varginventering

Enligt vinterns varginventering i Västmanland har 41 vargar befunnit sig i länet. Det är nästan tre gånger högre än förvaltningsmålet som är 15 vargar.
Varginventeringen vintern 2019-2020 visar att Västmanland berörs av åtta vargrevir. (Foto: iStock)

Varginventeringen vintern 2019-2020 visar att Västmanland berörs av åtta vargrevir. (Foto: iStock)

Vargstammen i Västmanland har ökat de senaste åren. Och nya uppgifter från Länsstyrelsen visar på fortsatt ökning. Redan för två år sen var Svenska Jägareförbundet kritisk till antalet då det slår hårt mot älgstammen.

I länet har över 300 spillningsprov samlats in i vinter. Det preliminära resultatet visar på att 41 vargar uppehållit sig i länet mellan perioden första oktober ifjol till 31 mars i år.
Förvaltningsmålet i Västmanland är ett till två vargrevir. I dagsläget berörs länet av åtta revir.

Enligt Länsstyrelsen delas mer än hälften av dessa revir med grannlänen. Totalt anser därför myndigheterna att det finns tre och ett halvt vargrevir Västmanland.

Ett av vargreviren finns nordöst om Sala medan de andra finns i trakterna mellan Köping och Fagersta. Alla familjegrupperna fick valpar ifjol, skriver Länsstyrelsen.

Lars-Ola Marakatt

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Så blir vargjakten 2021

Nu är det klart hur licensjakten på varg blir i vinter. Det är Jägarnas Riksförbund som i ett pressmeddelande skriver att 24 vargar får fällas.

”Ingen vargjakt i Dalarna”

– Det blir ingen vargjakt i Dalarna i vinter. Det säger jägareförbundets länsbas, Ulf Berg, som på onsdagsmorgonen fick informationen direkt från landshövdingen.
ANNONS ▼