400 sälar får skjutas i år

Stockholm (JJ) Naturvårdsverkar har nu tagit beslut om årets skyddsjakt på säl. Totalt får 110 knubbsälar och 290 gråsälar skjutas.

Enligt Naturvårdsverket behövs skyddsjakten för att minska skador och skydda det kustnära fisket. Beslutet om årets tilldelning innebär en ökning med 20 knubbsälar och 20 gråsälar.

Nytt för årets skyddsjakt är att inte bara yrkesfiskare får bedriva jakten från båt. Alla som genomgått säljaktsutbildning får numera också jaga från båt. Naturvårdsverket har också tagit bort kravet att högst hälften av de tilldelade sälarna per län måste skjutas innan 1 juli. Dessutom öppnas skyddsjakten på gråsäl också upp i södra Östersjön.

Skyddsjakttiden pågår från den 16 april fram till 31 december. Klass 2 vapen är tillåtet.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser