400 färre jaktprovsstarter – hård vinter orsaken

Kungsbacka (JJ) Svenska Älghundklubbens redogörelse över 2017 års jaktprovsstarter visar en fortsatt nedgång. 2017 startades 400 färre hundar än 2016.

Magnus Jensen, ordförande i SÄK är inte orolig för nedgången i antalet jaktprovsstarter. Arkivfoto: Per Jonson

2014 gjordes en toppnotering av antalet jaktprovsstarter i Svenska Älghundklubben (SÄK). 4 222 hundar startade på löshundsprov. Sedan dess har starterna minskat. 2017 startade nästan tusen färre hundar än toppåret, 3 260.

Enligt ordförande Magnus Jensen finns ingen anledning till oro.

– Man måste se det över en längre tid och den uppfattning vi i styrelsen fått av lokalklubbarna är att den stränga vintern ligger bakom årets nedgång. Många älghundsägare väntar ju in i det sista innan de startar sina hundar så att de är i så bra form som möjligt, säger han.

Magnus Jensen har inte intryck av att de nya provreglerna har skrämt hundägarna från att starta.

– Nej, det tror jag absolut inte.

En annan potentiell orsak till nedgången kan enligt Magnus Jensen också vara valpregistreringsfrekvensen.

– Föds det många valpar ett år kan man se en korrelation med starterna två, tre år senare.

En provverksamhet som går motsatt väg är dock vildsvinsproven. De fortsätter att öka och 2017 startade 89 hundar på särskilda vildsvinsprov.

– Det är kul och intressant är att det är fler raser som startar. Inte bara laikor och karelare, säger han.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Sauer och Blaser återkallar ljuddämpare

Häromåret kom Blaser med ny version av R8 med integrerad ljuddämpare i pipan. Även systerföretaget Sauer tog fram en egen version till 404:an. Men efter kondens- och korrosionsproblem uppmanas nu kunder som köpt vapnen att returnera ljuddämparen.

Låst läge om drivande hundar i norsk vargjakt

Bevarandeföreningarna i Norge verkar inte få något gehör från regeringen i kravet på att stoppa användningen av drivande hund vid skyddsjakt på varg. Regeringen ställer sig också kallsinnig till kravet från jägare och djurägare, att drivande hund ska få användas även i licensjakten på varg.

122.000 nya jaktkort på väg

Det var 122.000 jaktkort som blev feltryckta och ännu dröjer det några veckor innan de nya jaktkorten är utskickade. – Det går att ladda ned jaktkortet elektroniskt på Naturvårdsverkets webbsida, säger tjänstemannen Maria Tirike.
ANNONS ▼