37 björnar får fällas i Gävleborg

Gävle (JJ) Länsstyrelsen Gävleborg har idag beslutat om licensjakt efter högst 37 björnar i Gävleborgs län 2013, en minskning med elva djur jämfört med 2012 då 48 björnar tilldelades i länet. Nytt för i år är områdesindelningen med extra hög tilldelning i länets nordvästra del har tagits bort.

Årets beslut om tilldelning är baserat på det preliminära resultatet ifrån 2012 års spillningsinventering av björnar i Gävleborgs och Dalarnas län. Viltförvaltningsdelegationen i Gävleborg har enats om att områdesindelningen med extra hög tilldelning i nordvästra delen av länet från och med i år tas bort.  

Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. Åteljakt efter björn får inte bedrivas i länet. I likhet med tidigare år har man skrivit in i beslutet att upptag efter björnspår vid åtel med hjälp av jakthund betraktas som jakt med hjälp av åtel, vilket därmed är olagligt.   

Rapportering om fälld björn ska ske inom tre timmar efter att björnen har fällts eller påskjutits. Länsstyrelsens besiktningsmän kommer att ta prover från samtliga fällda björnar för uppföljning av jakten och för forskning. I likhet med förra året är det ägarens ansvar att chipmärka kraniet, det görs inte längre av polisen. Besiktningsmannen märker dock skinnet direkt i fält.   

För att få besked om återstående tilldelning ringer du Länsstyrelsens telefonsvarare 010-225 11 99. Observera att detta telefonnummer är nytt!   

För rapportering av fälld björn ringer du 070-241 46 21, vilket är samma nummer som tidigare år. 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼

Annonser