36 björnar på tilldelning i Gävleborg

Gävle(JJ) Länsstyrelsen i Gävleborgs län har beslutat om årets licensjakt på björn. Totalt får 36 djur fällas under jakten som pågår från 21 augusti till den 15 oktober, rapporterar de i pressmeddelande.

Årets beslut om tilldelning är baserat på resultatet ifrån 2012 års spillningsinventering av björnar i Gävleborgs och Dalarnas län. Även i år är honor med ungar och ungar som följer en hona fredade. Åteljakt efter björn får inte bedrivas i länet.

Rapportering om fälld björn ska ske inom tre timmar efter att björnen har fällts eller påskjutits. När 10 st björnar återstår kortas rapporteringstiden till max en timme, för att minska risken för överskjutning.

Länsstyrelsens besiktningsmän kommer att ta prover från samtliga fällda björnar för uppföljning av jakten och för forskning. I likhet med tidigare år är det ägarens ansvar att chipmärka kraniet, det görs inte längre av polisen. Besiktningsmannen märker dock skinnet direkt i fält. 

Årets tilldelning på 36 djur är ett djur färre än i fjol då 37 björnar tilldelades länet. Under 2013 års björnjakt fälldes 38 björnar i Gävleborgs län.

AKTUELLT

Vill stoppa lodjursjakten

Kalmar/Jönköping (JJ) Svenska Rovdjursföreningen emotsätter sig att fem lodjur får skjutas i licensjakt i vinter i Kalmar och Jönköpings län.

Får dödade av lodjur i Skåne

Skåne (JJ) Två får har konstaterats dödade av lodjur utanför skånska Örkelljunga. – Vi ser lodjur då och då, bland annat på åtelkamerorna, berättar en Jägare.

Laika skjuten – attackerade nötkreatur

Östergötland (JJ) En östsibirisk laika som smitit hemifrån sköts av en jägare när hunden rivit ner en ko i en hage. Händelsen inträffade för en dryg vecka sedan i södra Östergötland.

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Annonser