35 döda dovvilt senaste veckorna

Vingåker (JJ) Under de senaste två veckorna har jägaren Jonas Andersson som fått in rapporter om 35 döda dovvilt i södra delarna av Vingåkers kommun. Samma sak hände förra året när mängder av dovvilt dog i Vingåkerstrakten under augusti månad.

Jonas Andersson berättar att djuren alla verkar ha dött inom loppet av några timmar. Det har sett ut som att de har segnat ner intill en sten eller ett träd.

– Ett dovvilt hittades när det bara satt still och det avlivades. Det skickades till Sveriges veterinärmedicinska anstalt (SVA) och där konstaterades det att den dött av lunginflammation. Djuret hade höga halter av bakterien pasteurella i svalget, en vanlig bakterie och och om djuret har ett bra immunförsvar ska det inte vara några problem.

Förra sommaren var det också mycket dovvilt som dog i samma trakter. Dock började dovdöden något senare. Även då skickades djur till SVA och det konstaterades att de bar på pasteurellabakterien.

De flesta djuren har hittats är mellan sjöarna Tisnaren och Viren med centrum vid Barksätter, skriver Katrineholms Kuriren.

AKTUELLT

Så blir lodjursjakten 2019

Länsstyrelserna är i färd med att fatta beslut om vinterns lodjursjakt. Flera län har redan fastställt tilldelningen. Här ser du vilka kvoter som meddelats.

Annonser