Påkörd varg var genetiskt viktig

Malmö (JJ) Den varg som blev påkörd utanför Malmö i april var genetiskt värdefull, visar DNA-analysen som blev klar idag.

Varghanen var enligt DNA-analysen född i Tiveden-reviret i gränslandet mellan Västergötland och Närke. Det var en genetiskt viktig individ, en avkomma till två invandrade vargar med finskt-ryskt ursprung som flyttades aktivt från Norrland till Tiveden under våren 2013.

Dessa vargar har fått valpar både 2013 och 2014. Naturhistoriska riksmuseet har nu konstaterat att den påkörda vargen var knappt ett år gammal, född 2014.

Spillningar från annan individ
Under mars 2015 påträffades en spillning i södra Kronoberg från en varghane född i Hasselfors 5-reviret i Västmanland. Spillningar från varghanen har tidigare hittas under 2012/2013 i Jönköpings län och i Skåne januari 2014. DNA-analysen visar att spillningarna kom från en annan individ än den som blev påkörd.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Skjutbiograf byggs i Örebro

Nu ska en kombinerad skjutbiograf och jaktbutik byggas i Örebro. Det är Lanna Lodge, strax utanför staden som expanderar sina verksamheter. Första spadtaget tas nästa vecka.
ANNONS ▼