Påkörd varg var genetiskt viktig

Malmö (JJ) Den varg som blev påkörd utanför Malmö i april var genetiskt värdefull, visar DNA-analysen som blev klar idag.

Varghanen var enligt DNA-analysen född i Tiveden-reviret i gränslandet mellan Västergötland och Närke. Det var en genetiskt viktig individ, en avkomma till två invandrade vargar med finskt-ryskt ursprung som flyttades aktivt från Norrland till Tiveden under våren 2013.

Dessa vargar har fått valpar både 2013 och 2014. Naturhistoriska riksmuseet har nu konstaterat att den påkörda vargen var knappt ett år gammal, född 2014.

Spillningar från annan individ
Under mars 2015 påträffades en spillning i södra Kronoberg från en varghane född i Hasselfors 5-reviret i Västmanland. Spillningar från varghanen har tidigare hittas under 2012/2013 i Jönköpings län och i Skåne januari 2014. DNA-analysen visar att spillningarna kom från en annan individ än den som blev påkörd.

Detta rapporterar Länsstyrelsen i Skåne i ett pressmeddelande.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Rätt älgdragare gör jakten både säkrare och trevligare

En stor del av den produktutveckling som gjorts av älgdragare och tillbehör har diskuterats fram av jägare. Tillverkare har tagit åt sig av önskemålen och förbättrat dessa maskiner som är oumbärliga när tunga älgar ska transporteras över stock och sten. Här presenterar vi två rena älgdragare och en ATV som blivit mycket populär bland jägarna.
ANNONS ▼

Annonser