30 vargar målet i Gävleborg

Gävle (JJ) Enligt de nya förvaltningsmålen för rovdjur i Gävleborg ska det finnas 30 vargar, 88 lodjur och 360 björnar i markerna.

Länets viltförvaltningsdelegation beslutar i övergripande frågor kring länets viltförvaltning. Nu har man bestämt att rovdjursförvaltningen ska sträva efter två föryngringar (familjegrupper) av varg, 36 av björn och 16 av lo.

Den svenska lodjursstammen minskar, vilket bekymrar naturvårdsorganisationerna. Men det nya förvaltningsmålet sattes ändå till 16 familjegrupper, en minskning från tidigare 20.

Länsstyrelsen föreslog 18, vilket forskare tycker är ett lämpligt mål för att hålla en stabil stam, och jägarnas förslag var 12 familjegrupper. I diskussionerna blev det omröstning och då blev det 16. Naturvården reserverade sig mot beslutet, de ville ha 20.

Jägarna angav enligt Sofia Ageheim, länsstyrelsens natur- och viltvårdsenhet, det samlade rovdjurstrycket på rådjur och minskat utrymme för rådjursjakt som anledning till att sträva efter färre lodjur, skriver Ljusdalsposten.

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser