30 procent av jägarna i Soutujärvi VVO är kvinnor

Norrbotten (JJ) I Soutujärvi viltvårdsområde norr om Gällivare är nästan 30 procent av jägarna kvinnor.

Vid älgjakten häromdagen var de kvinnliga jägarna i Soutujärvi VVO i majoritet. Arkivbild: Gettyimages, karta: Google maps

Norrländska Socialdemokraten, NSD, rapporterar att 10 av lagets 32 jägare är kvinnor.

När tidningen intervjuar jägarna i Soutujärvi under älgjakten är 10 av totalt 25 jägare kvinnor.

Kristin Widmark Engebro tog jägarexamen som 15-åring och är en av jägarna i Soutujärvi viltvårdsområde

– Det är så bra att tjejer tar för sig och vågar, säger hon till NSD.

”Ingen skillnad”

Rickard Widmark är jaktledare och han tycker att det är roligt att andelen kvinnor är så hög.

– Det finns ingen skillnad i hur tjejer och killar jagar, i alla fall inte i det här jaktlaget. De har skinn på näsan, säger Richard Widmark till NSD.

Kristin Widmark Engebro berättar för tidningen att hon alltid tyckt om att vara i naturen.

– Det är roligt att se hur hundarna jobbar och att få vara med i hela kedjan från det att älgen skjutits till köttet ligger i frysboxen”, säger hon till NSD.

Som jämförelse kan nämnas att 6.8 procent av de som löste statligt jaktkort 2016-2017 i Sverige var kvinnor.

AKTUELLT

Rapport från Värmland inför Stövar-SM för rävhundar

I helgen avgörs Stövar-SM för rävhundar och ekipagen och arrangörsstaben samlas ikväll. Jaktjournalens webbradio fick en pratstund med tidningens utsände, Holger Nilsson, och ordföranden i Stövarklubben Värmland, Christer Andersson, om förutsättningarna.

Mustig och supergod älggryta

Att avnjuta en härlig älggryta efter en lyckad jaktdag kan vara det härligaste som finns. Vi jägare kan skatta oss lyckliga att ha det mest ekologiska och delikata köttet i frysen. Jaktjournalen kan dela med sig av ett riktigt härligt recept av älggryta som går hem hos både barn och vuxna. Ingredienser: 600 gram grytbitar

Blaser R8 Carbon Success – vi snackar extra allt!

Blaser har i sitt R8 system ett enormt utbud av kolvar, pipor och kalibrar. Man har under senare år lanserat nya modeller riktat mot kvinnliga jägare och skyttar. Dessa modeller, R8 Intuition-studsare och hagelbocken F 16 Intuition fungerar också väl för lite kortare manliga jägare. De senaste tillskotten i R8 familjen är en tumhålsstock i Carbonfiber och en pipa med inbyggd ljuddämpning. Den senare återkommer vi med en test så snart det går.

Bira – en sann norgehistoria

Vid injagning av skällande fågelhundar betonar många vikten av att de första fågeltagningarna blir rätt. Guri Malla´s Nob Bira vinnare av Skallkungtävlingen 2018 är ett exempel på motsatsen. Även om det går fel i början kan slutresultatet ändå bli perfekt.

Regeringen: Hundträning i vilthägn kan förbjudas

Regeringen flaggar för att det kan komma ett förbud mot jaktträning med hund på vilt i hägn. Men landsbygdsminister Jennie Nilssons politiskt sakkunnige, Janus Brandin, vill tona ned det hela. – Det är bara en notering regeringen gör, säger han till Jaktjournalen.

Annonser