292 vargar hittade hittills i extra inventering

Kungsbacka (JJ) 292 vargar har hittills identifierats i den pågående spillningsinventeringen.

Hur många vargar finns det i Sverige? Spillningsinventering pågår. Foto: Istock

Svenska Jägareförbundet har uppmanat medlemmarna att skicka in vargspillning. DNA-prover ska visa hur många vargindivider det går att hitta i landet.

Inventeringen är sannolikt avgörande för hur vargstammen ska beräknas i framtiden. I dag räknas antal föryngringar, alltså kullar med vargvalpar, gånger tio. Den siffran ska då inkludera alla revirmarkerande par utan valpar samt ungdjur på vandring.

Vargforskare har föreslagit att omräkningsfaktorn istället ska vara åtta, vilket i ett slag skulle sänka vargstammen med 20 procent.

Norska vargar också

Inventeringen, som pågår till den 31 mars, kommer att ligga till grund för vilken omräkningsfaktor Naturvårdsverket bestämmer ska användas.

Nu är 292 vargar identifierade via spillningsprov och sex veckor återstår av inventeringsperioden. Vissa av vargarna är norska och kommer att räknas bort från det svenska resultatet. Det meddelar Sveriges Lantbruksuniversitet på sin hemsida.

Jaktjournalen har rapporterat om inventeringen tidigare. Läs artiken här.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

300 sidor gratis jakt- och fiskereportage!

Nu släpps resebegränsningarna inom landet och för att fira det bjuder vi på 300 sidor Jakt- och fiskereportage – gratis! Här hittar du läsning från tidningarna Jaktjournalen, Fiskejournalen, Jaktmarker & Fiskevatten och Allt om Flugfiske.
ANNONS ▼