29 lodjur på Jämtlands tilldelning

29 lodjur får skjutas i fem olika områden under licensjakten i Jämtlands län. Licensjakten genomförs för att balansera stammen inom det förvaltningsintervall som Länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation har beslutat.

Viltförvaltningsdelegationen i Jämtlands län har beslutat att lodjursstammen i länet ska ha ett förvaltningsmål på 24 föryngringar vilket motsvarar 144 lodjur. Eftersom lodjursstammen i dag ligger betydligt över förvaltningsmålet med 34 föryngringar finns det ett behov av en minskning av länets population av lo.

Jakten koncentreras till fjällområdet och renskötselns åretruntmarker samt till östra Jämtland där renskötsel bedrivs vintertid.

– Vi är angelägna om att minska renskötselns problem med lodjuren nu när lodjursstammen ökat, säger Ruona Burman, Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Jakttiden är första mars till femtonde april, eller tills dess tilldelningen i ett delområde är fylld och jakten avlyses.

Område 1

Högst sju lodjur får fällas.

Område 2

Högst fem lodjur får fällas.

Område 3

Högst sju lodjur får fällas.

Område 4

Högst tre lodjur får fällas.

Område 5

Högst sju lodjur får fällas.

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

Karta över delområdena på licensjakten. Illustration: Länsstyrelsen i Jämtlands län

 

AKTUELLT

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Annonser