Det är drygt 27 mil mellan gården utanför Sunne i Värmland och Strömsholms djursjukhus i Västmanland. Karta: Eniro

27 mil till veterinär när valpningen gick fel

Det fanns ingen veterinär tillgänglig i Värmland när uppfödarna Christoffer och Carolina Landbergs taxtik fick problem med valpningen. De tvingades åka 27 mil till Strömsholms djursjukhus för att få vård till sin hund och hennes valpar.

"}}

Frykdalsbygden berättar i sin pappersupplaga om Christoffer och Carolina Landberg, som driver Otternäsets kennel utanför värmländska Sunne.

– Vi har flera bra kliniker nära oss och vi tog för givet att det finns hjälp om det behövs. Snacka om blåsning, säger Carolina Landberg till Frykdalsbygden.

Rutinerad tik

Taxtiken Ronja är rutinerad valpföderska och har nu fått sammanlagt fyra kullar. Men sen sista blev en prövning för både henne och ägarparet.

Valpningen startade vid tiotiden en kväll och från början såg allt ut att gå bra. Sedan gick något fel och det kom inga valpar. Vid tolvtiden på natten började Carolina ringa runt till veterinärer i Värmland, men de fanns ingen som kunde hjälpa till.

De hänvisades till veterinärer i Göteborgstrakten eller vid Strömsholms djursjukhus i Västmanland. De valde Strömsholm som ligger drygt 27 mil från hemmet utanför Sunne.

Det blev en skräckfärd. Plötsligt började forsa blod ur tiken, som skrek högt när hon till slut lyckades pressa ur sig den första valpen, som var död. Sedan föddes två valpar till, som levde.

På djursjukhuset föddes ytterligare tre valpar. Men sedan var taxtiken så medtagen att hon inte orkade få ut den sista valpen. Veterinärerna gjorde kejsarsnitt och tog ut den.

Efterlyser jour

Idag har det gått drygt en månad sedan valpningen och de sex valpar som levde vid födseln mår idag bra.

Men Christoffer och Carolina hoppas på en förändring, att veterinärklinikerna i Värmland börjar samarbeta så att det alltid finns en veterinär som har jour vid sådana här händelser.

– För oss var det en ickefråga om det fanns veterinär tillgänglig eller inte. Snacka om blåsning. Nu fick Ronja lida och ha ont hela vägen till Strömsholm. Det känns självklart att det måste gå att samordna så att veterinärerna kan turas om att ha jour någonstans i Värmland, säger Carolina till Fryksdalsbygden.