26 får dödade i vargreviret som staten skapade | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
3 år sedan döda får
Tivedenreviret kom till genom att Naturvårdsverket körde dit vargar och släppte ut. Natten mot måndagen dödades 26 får. Foto: Länsstyrelsen
26 får dödade i vargreviret som staten skapade
Askersund (JJ) 26 får dödades natten mot måndagen i en fårhage utanför Askersund. Det är vargar från det revir som staten placerat i området som slagit till.
22 får var döda när attacken upptäcktes. Ytterligare fyra fick avlivas på grund av skador. – Hagen har rovdjursavvisande stängsel med fem trådar. Jag vet inte om det är besiktat men det hade fullgod spänning, säger länsstyrelsens besiktningsman, Per Ahlqvist. Hagen ligger i Markebäck strax väster om Askersund. Vargarna i Tivedenreviret kom till området genom att Naturvårdsverkets personal sövde två vuxna vargar i Norrbotten och släppte ut dem i Tiveden. Den första hanen försvann men har ersatts av ny hane från Västra Götaland. Han och ytterligare en varg är de enda av vargarna från Kynnefjäll och Kroppefjäll som alltjämt lever.

Vuxna, fjolingar och valpar

– Vi tror att Tivedenreviret idag består av ett vuxet par, valpar och några fjolårsvargar, säger Per Ahlqvist. Eftersom tiken kommer från Finland-Ryssland räknas reviret till ett av de viktigaste i Skandinavien. Han vet inte hur vargarna tagit sig in i hagen i Markebäck. – Vi har hittat fyra platser där det finns spår av att de försökt gräva sig in, säger Per Ahlqvist. Djurägaren hade ett 70-tal får i hagen före attacken. Han har nu tagit hem de överlevande och stallat in dem.
Mikael Moilanen mikael.moilanen@jaktjournalen.se 070 – 744 18 21

Attacken inträffade i Markebäck väster om Askersund. Karta: Hitta.se

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!