26 får dödade i vargreviret som staten skapade

Askersund (JJ) 26 får dödades natten mot måndagen i en fårhage utanför Askersund. Det är vargar från det revir som staten placerat i området som slagit till.

Tivedenreviret kom till genom att Naturvårdsverket körde dit vargar och släppte ut. Natten mot måndagen dödades 26 får. Foto: Länsstyrelsen

22 får var döda när attacken upptäcktes. Ytterligare fyra fick avlivas på grund av skador.

– Hagen har rovdjursavvisande stängsel med fem trådar. Jag vet inte om det är besiktat men det hade fullgod spänning, säger länsstyrelsens besiktningsman, Per Ahlqvist.

Hagen ligger i Markebäck strax väster om Askersund. Vargarna i Tivedenreviret kom till området genom att Naturvårdsverkets personal sövde två vuxna vargar i Norrbotten och släppte ut dem i Tiveden.

Den första hanen försvann men har ersatts av ny hane från Västra Götaland. Han och ytterligare en varg är de enda av vargarna från Kynnefjäll och Kroppefjäll som alltjämt lever.

Vuxna, fjolingar och valpar

– Vi tror att Tivedenreviret idag består av ett vuxet par, valpar och några fjolårsvargar, säger Per Ahlqvist.

Eftersom tiken kommer från Finland-Ryssland räknas reviret till ett av de viktigaste i Skandinavien.

Han vet inte hur vargarna tagit sig in i hagen i Markebäck.

– Vi har hittat fyra platser där det finns spår av att de försökt gräva sig in, säger Per Ahlqvist.

Djurägaren hade ett 70-tal får i hagen före attacken. Han har nu tagit hem de överlevande och stallat in dem.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Attacken inträffade i Markebäck väster om Askersund. Karta: Hitta.se

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.

Bilden visar en gammal skottskada, menar SVA

Bilden från obduktionen visar det som SVA:s personal menar är en gammal skottskada på Älvkarlebyvargen. Veterinärerna håller för sannolikt att det är en kula som gått igenom nedre delen av buken på vargtiken.

Ny skjutbiograf i Skaraborg

Nu slipper jägare i Skaraborg resa långt för att uppleva rolig skytteträning mot rörliga mål på så kallad skjutbiograf. Ett stenkast från Hornborgasjön har nämligen Bosgården byggt en anläggning.

Länsstyrelsen Kalmar svarar på kritiken om lojakten

Svenska Jägareförbundet i Kalmar län riktar skarp kritik mot den knappa tilldelningen i vinterns licensjakt på lodjur. Länsstyrelsens vilthandläggare, Mattias Persson, svarar här skriftligt på kritiken och förklarar hur länsstyrelsen resonerat.
ANNONS ▼

Annonser