24 vargar ska skjutas i Värmland

Karlstad (JJ) Länsstyrelsen i Värmland har beslutat om licensjakt på högst 24 vargar inom reviren Forshaga, Gårdsjö, Medskogen och Kläggen. Jakten får bedrivas under perioden den 9 januari till 15 februari 2015 eller till dess att länsstyrelsen avlyser jakten.

Beslutet innebär att fyra revir helt ska tömmas på varg i vinter. Man räknar med att det i medeltal finns sex vargar i revir med föryngringar, alltså revir som producerar ungar.

Länsstyrelsen räknar med att det finns 17,5 vargföryngringar i Värmland, inklusive revir gemensamma med Norge.  Om två till tre år Länsstyrelsens plan är att nå målet tolv föryngringar på två till tre år.

Valet av revir som ska tömmas styrs av faktorer som tätheten, påverkan på älgjakten, omfattningen av skador på tamboskap och den genetiska statusen på vargarna, uppger Nya Kristinehamns Posten

AKTUELLT

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser