220 björnar målet i Västernorrland

Örnsköldsvik (JJ) Efter många års uppgång har den svenska björnstammen börjat minska. Den senaste sammanställningen Naturvårdsverket gjort visar att antalet björnar sjunkit från 3 300 till 2 800 individer.

Den västernorrländaska björnstammen ligger på en ganska stabil nivå där Länsstyrelsens mål är att ha ungefär 20 björnhonor som föder ungar varje år, som motsvarar 180-220 individer.

Det innebär ungefär en björn per kvadratmil, där förekomsterna koncentreras framför allt till inland och glesbefolkade områden, skriver Örnsköldsviks Allehanda.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser