.22 studsare från Brno

4_97.jpgTjeckiska Brno har alltid sammankopplats med hög kvalitet och pålitliga vapen. Vapnens ytfinish har dock på senare år Inte ägnats samma möda som tidigare. Till glädje för alla anhängare av Brno har nu ett gammalt parti .22 studsare från 50-talet importerats och saluförs av Classic Vapen AB.

Som nog de flesta vet har tjeckiska Brno en lång och brokig historia av vapentillverkning bakom sig. Vapensmedjan i den numera tjeckiska staden har överlevt två världskrig, den har även klarat den tekniska revolution som svept genom vapenproduktionen världen över.
I Brno tillverkades vapen redan före sekelskiftet, en tradition som tillvaratogs när den nybildade republiken Tjeckoslovakien 1918 skulle utrustas med vapen. Efter krigsslutet ändrades inriktningen mera mot civil vapentillverkning vid Brnofabrikerna. Det var fortfarande m/98 mekanismen som utgjorde basen i tillverkningen med modellerna D och B som följdes av m/21 och m/22. Efterträdaren ZG 47 är kanske den mest bekanta och anses av
många som den mest fulländade av alla mekanismer med den gamla 98:an som bas.

Första intryck
Den lilla .22:an från Brno ger ett gediget intryck vid första anblicken. Låset är rejält och väl tilltaget för en .22:a. Pipan är försedd med fasta riktmedel av högsta klass där siktet har två fällbara klaffar för olika avstånd upp till 100 m. Många salongsgevärs akilleshäl är utan tvekan magasinet. Även Brno:s magasin trilskades en aning under testet. Kolvens utformning är en smula egendomlig. Det är inte mycket material kvar bakom pistolgreppet och ett litet frågetecken får nog sättas för hållbarheten om olyckan skulle vara framme. Men det är utan tvekan en mycket rejäl småviltstudsare vi har fått i händerna för att testa.

Låda och låsning
Brno ZKM 456 har den vanligaste låsningen bland -22 studsare det vill säga slutstyckshand- taget låser i ett urtag i lådan. Denna metod är väl beprövad och klarar utan problem de krafter som en .22 patron utvecklar. Utdragning av tomhylsor sker på traditionellt sätt det vill säga med två ”hakar” på var sida om slutstycket. Utkastningen sker med hjälp av en stålklack som sitter i lådan och löper i ett spår under slutstycket. Hela låsets konstruktion ger ett intryck av att vara mycket rejält och dessutom är det ganska snyggt att se på. Den ”luftgevärskänsla” som en del . 22:or har saknas helt hos Brno. John Ögren på Vapencentrum i Umeå berättade att dessa mekanismer är ett parti som tillverkades på 50-talet och nu importerats av Classic Vapen AB. Finishen är inte som på de klassiska ZG 47 modellerna men den överträffar med god marginl dagens studsare från Brno. En detalj som skiljer sig mot de flesta av dagens studsare i kaliber .22 är de frästa spåren för kikarmontage som finns på lådan. Dessa är 14 mm i stället för det i dag vanliga 11 mm spåret. När vi skulle montera kikare på vapnet konstaterades att ett par Tikkafästen passade utmärkt. En sak som försvårar kikarmontaget är de öppna riktmedlen som sitter ganska långt bak på pipan och hamnar därmed under kikarsiktets objektiv. I vårt fall löstes detta med ett högt fäste vilket gjorde att kindkontakten med kolven blev i stort sett obefintlig.

Krånglande magasin
En av de saker som vi först riktar blickarna mot på en .22:a är magasinets konstruktion och utförande. Vid första anblicken ser det ut som om Brno har en bra lösning på detta problem. Under våra provskjutningar visade det sig att magasinet inte fungerade helt problemfritt. Efter små justeringar matades dock patronerna utan större bekymmer.
Magasinet rymmer fem patroner och frikopplas med en liten tangent i dess framkant. Med frusna fingrar är det inte helt enkelt att frikoppla magasinet, tangenten är liten och inte så lätt att komma åt. Magasinet sitter säkert på plats och torde knappast självmant lossna.
De flesta .22 studsare brukar fungera bra med olika sorters ammunition. Brno ZKM 456 är inget undantag. Särskilt Lapua Scoremax gav mycket god preci- p sion av de standardpatroner vi provade. Med träffbilder under 10 millimeter på 50 meter såg vi ingen anledning att kosta på de extradyra tävlingspatronerna.
Frihandsskyttet bjöd betydligt större svårigheter främst beroende på trycket som tyvärr
visade sig ha ett rejält släp. Efter några skott upplevdes inte släpet som alltför besvärande
mest beroende på att trycket var mycket lätt ställt. Tyvärr saknas enkla justeringsmöjligheter så att släpet kan elimineras. Säkringen är monterad på styrhylsan och låser tändstiftet. Som på andra Brno-vapen går säkringen ”fel” väg, det vill säga säkrat i främre läget.

Stock
Stocken är tillverkad av betsad bok. Framstocken är kraftigt avsmalnande och avslutas med en antydan till snabel. Nätskärningen är hyfsad, cirka 16 linjer per tum. Kolven bakom pistol- greppet är nog både bildligt och hållfasthetsmässigt en svag punkt då den är ovanligt klent tilltagen. En liten men i sammanhanget lustig detalj är att .22-studsaren från Brno har främre rembygeln på pipan. I andra änden på kaliberregistret har .458WinM rembygeln fäst på stocken.

Sammanfattning
Brno ZKM 456 är en av flera småviltstudsare i prisläget mellan 2 500 till 3 000 kronor.
Köparen får onekligen mycket vapen med bra kvalitet för pengarna. Det är ett par detaljer som
drar ner totalbilden något. I första hand det släpande trycket bör påpekas. Några hundralappar hos en vapentekniker löser ut detta problem och får anses vara väl använda pengar.
.22 Brno
Kaliber:. 22 long rifle
Längd: 108 cm
Vikt: 2,8 kg
Magasin: Rymmer fem patroner
Piplängd: 61 cm
Säkring: Låser tändstiftet
Pris: Ca 2.600:-
Generalagent: Classic Vapen AB
Text och foto: THOMAS ERIKSSON och STEFAN KARLSSON

AKTUELLT

Hemmaseger på Stövar-SM

Vrigstad (JJ) Det har varit två fantastiska provdagar i skogarna utanför Vrigstad i Småland. Efter ett rafflande upplopp stod det till slut klart att lokala hamiltontiken Bärimilla Kelly och ägare Bjarne Engström stod som segrare.

Därför sitter Hedin häktad för illegal vargjakt

Västmanland (JJ) Nu offentliggörs uppgifter kring varför industriledaren och vargdebattören Karl Hedin sitter häktad misstänkt för illegal vargjakt. – Skämtsam jargong och missuppfattning, sammanfattar Hedins advokat, Sven Severin.

Annonser