2019 års våtmarksstipendiat korad

Ett gediget arbete med våtmarker för att gynna fåglar som lever i denna biotop premieras varje år, genom Våtmarksstipendiet. I år landade stipendiet i Västergötland.

Lennart Henrikson får mottaga stipendiet för sitt arbete med våtmarker. Foto: Svenska Jägareförbundet

Stipendiaten är Lennart Henrikson från Hyssna. Han är fil.dr. i ekologisk zoologi och en av landets ledande profiler i vattenvårdsfrågor.

Utveckling av planeringsmetoden Blå Målklassning, som används vid framtagandet av skogsbruksplaner är till stor del Lennarts förtjänst.

Ett annat praktiskt exempel på Lennarts vattenvårdande insats är hans initiativ och projektledarskap för återskapande av den 50 hektar stora Lilla Attsjön utanför Växjö, skriver Svenska Jägareförbundet i ett pressmeddelande.

Så motiverar juryn

Lennart Henrikson tilldelas Våtmarksstipendiet 2019 för sin mångåriga vattenvårdande insats på alla plan, med särskilt stort engagemang för skogens vatten. Återskapandet av Lilla Attsjön som genom detta blivit en mycket värdefull fågellokal är ett praktiskt exempel på Lennarts stora drivkraft för levande vattenmiljöer. Lennart har ett sätt som inspirerar och han tar alla tillfällen att på sitt pedagogiska sätt sprida kunskap om våtmarkernas stora värde i allmänhet och den biologiska mångfalden i synnerhet.

Utdelning av stipendiet på 35 000 kronor äger rum i början av maj på Aspenäs Herrgård.

Våtmarksstipendiet är instiftat av våtmarksfonden och Ragn-Sell. Stiftelsen Våtmarksfonden grundades 1995 av Svenska Jägareförbundet och ordförandeposten för stiftelsen innehas av Svenska Jägareförbundets förra ordförande Björn Sprängare.

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Försäkringsbolagen tjänar idag mer på djurägarna

De senaste tio åren har kostnaderna för hundägarnas försäkringspremier ökat markant. Försäkringsbolagen skyller på veterinärerna men oavsett ökade veterinärkostnader är försäkringsbolagens marginal densamma – eller till och med större.

Flydde från björn i vild panik

Midsommarfirandets inledande friskvårdsprojekt slutade i dödsångest. Stina Sundström och sju mindre barn sprang på en björn utför Enviken och flydde för livet.

Vinn tre dagars jakt i Ströms Vattudal

Drömmer du om att få uppleva älgjakt när den är som bäst. Tveka då inte att anmäla dig till Jaktjournalens Vinnarjakt i Ströms Vattudal, Jämtland, i slutet av september. Vi lottar ut fem platser till våra prenumeranter.

Finska rakrepetern Lynx testas

Finska studsaren Lynx TD15 är en rakrepeter med en enkel men ytterst smart konstruktion. Pipan, fram- och bakstock har separata fästen i ett fräst och slipat aluminiumblock. Att lossa kolven med pipan fast i lådan gör att träffläget förblir orubbat.

I hårkorset: Var är jägarna i vapendebatten?

Vi jägare och sportskyttar utgör inte hotet, men drabbas ändå fatalt. Varför skriker vi inte högre när vår vardag raseras bit för bit. Ett nytt vapendirektiv ska tillämpas i Sverige och under några år har frågan utretts och stötts och blötts. Än så länge finns ingen kvitto på utfallet men om polisen hade fått bestämma
ANNONS ▼

Annonser