20 nya vargkullar i Värmland

Karlstad (JJ) Antalet vargar fortsätter öka. Från cirka 150 individer förra året till cirka 200 i år. Det visar årets rovdjursrapport från länsstyrelsen i Värmland.

– Så länge vi inte jagar varg kommer antalet att öka. För Värmlands del har det tagit ett hopp uppåt i år. Nästa år kan det jämna ut sig, säger Fredrik Wilde på Länsstyrelsen i Värmland, till Nya Wermlands Tidningen.  

Wilde bekräftar att  en föryngring  med fem sex valpar i varje kull betyder 100 nya varga. Om man räknar med fem–sex valpar i varje kull skulle det betyda 100 nya vargar. 
– A alla valpar överlever inte och flera av reviren berör områden utanför länet så alla vargar blir inte kvar i Värmland. Stammen växer i den takt vi förväntar oss, säger Fredrik Wilde.

Länsstyrelsen genomför varje år en rovdjursinventering. I den rapport som nu presenteras har man tittat på förekomsten av lodjur, björn, varg, järv och kungsörn.  

Inventeringen utförs med snöspårning, kompletterat med DNA-analyser för varg och kikarspaning för kungsörn. I vissa fall används övervakningskameror.  
– Vi har haft fotofällor för järv i norra Värmland för att kunna se på honornas spenar om de fått ungar, säger Fredrik Wilde.  

Antalet lodjur i Värmland minskar. Dålig tillgång på mat i form av rådjur tros vara orsaken. Man beräknar att det finns ungefär 54 individer i länet.
För järvens del har man under förra året kunnat individbestämma fyra individer men väntar på DNA-analys för att se eventuell föryngring under 2013. 17 björnar och sju kända kungsörnsrevir med tre häckande par konstateras i rapporten.

AKTUELLT

Vad är det för skogsfågel egentligen?

Norrbotten (JJ) Kusinerna Jonte Salomonsson och Joel Salomonsson från Gråträsk och Piteå i Norrbotten är ivriga skogsfågeljägare. I går fällde dock en skogsfågel de aldrig tidigare stött på. Inte ens fågelforskaren Martin Green kan med säkerhet säga vad det rör sig om.

Jägare fann fullt utvecklat foster i dovhind

Västsverige (JJ) Ett jaktlag i Västsverige blev minst sagt konfunderade när de på en jakt i helgen passade en dovhind. De fann nämligen ett fullt utvecklat foster i henne. Med andra ord skulle hon kalva nu i dagarna, omkring tre månader senare än normalt.

Annonser