20 får dödade i vargattack

Skattungbyn (JJ) En varg dödat ett tjugotal får vid Kruppa fäbodar under torsdagen. När länsstyrelsens besiktningsman, Bert Eriksson, kom till platsen gick vargen till attack mot ytterligare ett får mitt framför ögonen på honom och fårägaren Olof Sjeldrup. - Det var ingen rolig syn, säger Bert Eriksson, till Dalarnas tidningar.

Ögonvittnena rusade fram för att avvärja attacken. Vargen släppte då sitt byte och sprang. Fåret var dock så skadat att det fick avlivas.
Vargarna har observerats vid flera tillfällen och troligtvis rör det sig om ett par med valpar. Under de kommande dagarna kommer den drabbade djurägaren att få hjälp av grannar som kommer att patrullera med gevär invid fårhagen.
Byborna har sökt tillstånd till skyddsjakt men fått avslag två gånger. Enligt länsstyrelsen kan byborna nyttja paragraf 28 som innebär att man först ska försöka avärja en attack, men om det inte går har man rätt att avliva vargen.

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Björnjakten 2018 – Robert Salomonsson tror på Lillen

Dorotea (JJ) Den 21 augusti är det dags för björnjaktspremiär. I år får totalt 284 björnar fällas under licensjakten som får pågå som längst fram tills den 15 oktober. Jaktjournalen har checkat av hur några av Sveriges mer namnkunniga björnjägare förberett sig.

Annonser