20 000 för vargriven tik

Mora (JJ) Ägaren till den dräktiga tik som dödades av varg i Saxdalen i Dalarna får 20 000 kronor i ersättning av staten. Däremot får han inte ett öre för de ofödda valparna.

Händelsen inträffade den 5 mars i år. Länsstyrelsens besiktningsman kontrollerade skadorna samma dag och kunde konstatera att det var vargen som varit framme.

Ägaren ansökte om 80 000 kronor i ersättning: dels 20 000 kronor för hunden, dels 60 000 kronor för uteblivna försäljningsintäkter. Hunden var dräktig när vargen slog till. Enligt ägaren hade han räknat med att det skulle bli 3-4 valpar som han skulle ha sålt för 15 000 kronor styck.  

Länsstyrelsen i Dalarna ersätter dock endast tiken, eftersom 20 000 kronor är det maximala belopp som får betalas ut för rovdjursdödad hund.  

”Länsstyrelsen får inte lämna ersättning utöver 20 000 kronor och därför kan inte ersättning lämnas för utebliven försäljning av valpar”, heter det i beslutet som inte kan överklagas, skriver ATL.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser