2 550 björnar i Sverige

Björnforskarna har nu säkrare bedömning av hur många björnar det finns i Sverige. Det är cirka 2 550 med ett spann på 2 350 – 2 900 björnar, enligt en rapport till Naturvårdsverket. Den tidigare bedömningen från 2004 var osäkrare, spannet var då mellan 1 600 – 2 800 björnar.

– Spillningsinventeringar i Västerbotten och Västernorrlands län har bidragit till att vi blivit säkrare på antalet björnar i Sverige, förklarar professor Jon Swenson, Skandinaviska Björnprojektet. Björnar inventeras genom att man samlar in björnspillning för DNA-analys och genom de rovdjursobservationer som jägarna gör under älgjakten. Den sammantagna bilden ger forskarna en möjlighet att beräkna antalet. Hittills har spillningsinventeringar gjorts i Dalarna, Gävleborgs, Västernorrlands och Västerbottens län. I höst är det Jämtlands tur. När de proverna är analyserade är björnforskarna beredda att ge länsvisa skattningar av antalet björnar.

AKTUELLT

Naturbevakare ångrar förhastat tjuvjaktsinlägg

När Rovdjursföreningen meddelade att varghanen i Juvbergsreviret sannolikt var tjuvjagad blev det hård tongång i facebooktråden. Naturbevakare Mats Hallin tyckte att "myndigheterna borde sluta dalta med dessa kriminella personer". Problemet är att vargen dog en naturlig död.

Debatt: Hur skulle det bli om alla tar lagen i egna händer?

Lagbrott ska utredas av polis och åklagare, inte av någon slags lynchmobb i media. Men det är extra allvarligt att man misskrediterar polis och åklagarväsendet, eller smutskastar tipsare, anser debattören i sin replik på tidigare debattartikel.

Nya jaktprov på gång i Vorstehklubben

Stenkullen (JJ) De senaste dagarna har det diskuterats flitigt i fågelhundsgrupper på sociala medier. Orsaken är att Vorstehklubben just nu ska ta fram förslag på nya jaktprov med inspiration från Tyskland.

Märkt varg hittad död i norra Värmland

Värmland (JJ) Enligt vad Jaktjournalen erfar har en av vargarna som förra vintern märktes i det så kallade Grenseviltsprojektet hittats död. Uppgifter gör gällande att polisen misstänker illegal jakt.

Annonser