16 lodjur på Västerbottens tilldelning

Umeå (JJ) Om två veckor drar lodjursjakten i gång. Länsstyrelsen i Västerbottens län offentliggjorde i går tilldelningen för länet - 16 lodjur.

Inventeringen av lodjur är på väg att avslutas i Västerbotten. Preliminära resultat visar att det finns nästan lika många lodjur i länet som i fjol, och att stammen ligger nära den beslutade målnivån på cirka 23 föryngringar. En för stor population medför ökade skador för rennäringen. I fjol sköts nio lodjur under licensjakten.

– Med årets tilldelning på sexton djur kan vi få en jakt som håller lodjursstammen på samma nivå fram till nästa år, samtidigt som jägarna ges möjlighet att nyttja den värdefulla jaktliga resurs som lodjuren också är, säger Björn Jonsson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Anledningen att tilldelningen offentliggörs så här nära inpå jaktstarten beror på att Länsstyrelsen vill ha så aktuella inventeringsuppgifter som möjligt.

– Vi kan ta mycket bättre beslut när vi avvaktar tills loinventeringen är nästan klar. Då kan vi använda aktuell information om lodjurens antal och utbredning samt hur problembilden ser ut i länet när vi fastställer kvot och zonindelning för jakten, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Lodjursjakten kommer bedrivas i två delområden. Västra området (med sex tilldelade lodjur) utgörs av fjällkommunerna Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Dorotea. Östra området (tio lodjur) består av länets övriga kommuner: Malå, Lycksele, Åsele, Norsjö, Skellefteå, Robertsfors, Vindeln, Umeå, Vännäs, Bjurholm och Nordmaling.

Jakttiden är som tidigare år 1 till 15 mars.

Läs mer om kraven som ställs på jakten och jägarna i länsstyrelsens beslut>>

 

Dela artikeln via e-post

AKTUELLT

Bokmärk hemsidan – JJ-appen försvinner

Kungsbacka (JJ) Från och med den 18 augusti är det www.jaktjournalen.se som gäller. Då släcker vi nämligen ner vår nyhetsapp. På vår hemsida kommer nyheter, filminslag och radiointervjuer till sin rätt på ett betydligt bättre sätt. Se till att bokmärka sajten och skapa en ikon på hemskärmen på din mobil.

Älgjaktsvinnarna klara

Kungsbacka (JJ) Varje höst lottar Jaktjournalen ut fem platser till tidningens älgjakt i Ströms Vattudal. Som vanligt är intresset mycket stort. Och de lyckliga vinnarna är…

Annonser