150 får dödade av varg i finska Österbotten – invånare upprörda

150 får dödades nyligen i skärgården i finska Österbotten. Ingen skyddsjakt har beviljats och djurägarna i området är irriterade över myndigheternas brist på agerande.

Det är tidningen ATL som rapporterar om vargangreppet som skett utanför i skärgården utanför Vasa. På öarna betar en större mängd får för naturvårdens skull, en tradition på flera hundra år. När fåren skulle hämtas hem för vintern upptäcktes att en  cirka en fjärdedel av fåren dödats. Många får saknas också.

Djurägarna är nu upprörda eftersom finska myndigheter konstaterat att det är varg som ligger bakom angreppen, men ändå inte beviljar någon dispens så de kan skjutas.

– Staten är väldigt mån om att vi ska ha betande djur på holmarna. Jag tycker att vi kan ha varg i Finland men jag tycker inte att vi kan ha problemindivider som den här. Jag är livrädd inför nästa betesperiod. Det känns hemskt, man känner sig helt maktlös, säger fårägaren Jonas Nord till ATL.

Ingen licensjakt på varg i Finland är aktuell den här säsongen men finska finska regeringen arbetar med en ny förvaltningsplan för vargstammen. I denna plan ska de bland annat ta ställning om jakt är en möjlighet.

 

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT
ANNONS ▼