14 lodjur får fällas i Västerbotten | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
11 månader sedan
Länsstyrelsen kommer följa upp jakten mer i år än tidigare år. Arkivfoto: Per Jonson
14 lodjur får fällas i Västerbotten
Länsstyrelsen i Västerbotten har tagit beslut om licensjakt på lodjur och tre delområden får dela på totalt fjorton lodjur under perioden 1 mars till 15 april.
Länet har delats upp i tre delområden. Sydvästra området med sju tilldelade lodjur utgörs av kommunerna Vilhelmina, Dorotea och Åsele. Nordvästra området har tre tilldelade lodjur och består av kommunerna Sorsele, Storuman, Malå och Lycksele. Östra området utgörs av kommunerna Norsjö, Skellefteå, Vindeln, Umeå, Robertsfors, Bjurholm, Vännäs och Nordmaling och har tilldelats fyra djur.

Hårdare regler

– Vi planerar en mer noggrann uppföljning av lodjursjakten i år. Därför vill vi att lodjuren ligger kvar på fallplatsen och att man inte kör skoter kring det fällda djuret innan det är anmält till oss, säger Michael Schneider, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. Motorfordon får inte heller användas vid årets jakt. Tidigare år har Länsstyrelsen beslutat om undantag från det generella förbudet mot motorfordon som finns i jaktlagstiftningen, men så blir alltså inte fallet i år. – Anledningen är att vi har sett vissa fall där jägare inte har följt de villkor som fanns för användningen av motorfordon. Jakten har även blivit effektivare på senare år, så motorfordon borde inte längre behövas, säger Michael Schneider vidare i pressmeddelandet.

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!