14 får döda efter vargattack i Östergötland

14 får har dödats vid en vargattack som upptäcktes på en gård i Östergötland på lördagen. – Det är problematiskt om vargarna i reviret börjar ge sig på får. Vi har en gård med 600 får i närheten av attacken, berättar Daniel Hellqvist vid länsstyrelsen.

Vargattcken inträffade vid Gärtsjön söder om Hällestad. Bild: Hitta.se och arkibild, montage

Attacken inträffade vid Gärtsjön, väster om Finspång och söder om Hällestad.

– Vi hittade elva döda får i hagen. Tre var så illa däran att de fick avlivas, berättar länsstyrelsens besiktningsman och spårare, Daniel Hellqvist.

Det så kallade Långbogenreviret har funnits ett par år och har sitt centrum i Finspångs kommun. I vintras hittade man inga spår efter vargvalpar.

– Vi vet inte om de kan ha fått valpar i våras, säger Daniel Hellqvist.

Djurägaren hade 17 får i hagen. De tre som överlevde attacken har flyttats från området.

Bekymrad

– Beteshagen är svår att stängsla ned mot vattnet och jag tror att vargarna kan ha kommit in från sjösidan, säger Daniel Hellqvist.

I övrigt är stängslet fyrtrådigt och Hellqvist bedömer det som ett bra staket, även om det inte är klassat som rovdjursavvisande.

Han är bekymrad över om vargarna börjar specialisera sig på får.

– Det är många fårgårdar i närheten – bland annat en gård med 600 djur. Där är en hel del av stängslen rovdjursavvisande, men naturligtvis går det inte att ha de bästa stängslen överallt med en så stor djurbesättning, säger Daniel Hellqvist.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21
ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Varg rymde från djurpark under natten

Någon gång under natten lyckades en varg ta sig över ett fyra meter högt stängsel med taggtråd och el på Orsa rovdjurspark. Parken är i krisläge och polis och länsstyrelse är inkopplad för att genomföra eftersök.

Vargvalp konstaterad i Sjundareviret

Länsstyrelsen i Södermanlands län har fått en bild på en vargvalp i Sjundareviret och kan därför bekräfta att föryngring ägt rum, något som de tidigare förväntat sig men inte kunnat konstatera.

Ledare: Tio år av misslyckad vargförvaltning

Det må vara tioårsjubileum av Sveriges nya rovdjurspolitik, men jag ser ingen anledning att fira något. Kvar är bara bevisen för att beslutsfattare inte bryr sig om oss jägare, skriver chefredaktör Daniel Sachez.

Terroriserande älgar skjutna

Under två månaders tid har en älgko med två kalvar satt skräck i Lerumsborna. Två hundar har sparkats ihjäl och folk har blivit skadade och jagade. Nu har älgarna skjutits.
ANNONS ▼

Annonser