12 lodjur får skjutas

Östersund (JJ) Länsstyrelsen i Jämtlands län beslutar om tillstånd till skyddsjakt efter sex lodjur inom Jijnjevaerie sameby och sex loar inom Jovnevaerie sameby, rapporterar de i ett pressmeddelande.

Bakgrunden till länsstyrelsens beslut är att Riksdagen har fastslagit en toleransnivå för rennäringen om maximalt 10 procents förluster orsakade av rovdjur. Målet ska nås med bibehållna rovdjursstammar, vilket medför att förvaltningsåtgärder bör sättas in där störst effekt uppnås.

Jijnjevaerie var bland de första samebyarna som signalerade ett allt för starkt rovdjurstryck. Möte med Länsstyrelsen och SSR hölls hösten 2006 där samebyn påtalade en mycket allvarlig situation för samebyn. Under perioden 2007-2010 beräknar samebyn en årlig förlust på cirka 70 procent av födda kalvar, vilket medförde att samebyn tvingades kraftigt reducera sitt slaktuttag.

Inom Jovnevaerie sameby är området i anslutning till åretruntmarkerna utpekade som särskilt viktigt för rennäringen som bete under såväl sommar som vinterperiod eftersom områdets granskogar innehåller ett stort utbud av såväl svampar som lavar. Det aktuella området har en dokumenterat hög skadebild förorsakad av lo. Länsstyrelsen bedömer därför att ett begränsat uttag av lo i området kan medföra en betydligt högre överlevnad inom samebyarnas renhjordar. Beslutet gäller under tiden från 20 mars 2015 till och med den 15 april 2015.

Detta skriver länsstyrelsen i Jämtlands län i ett pressmeddelande på sin hemsida.

AKTUELLT

Kommun och polis oense om hotfull varg

Finland (JJ) Kommunstyrelsen i Vörå och polisen har kommit ihop sig om en närgången och hotfull varg. Polisen beslöt att den inte skulle avlivas och nu har kommunen JO-anmält polisen.

Ingrid 79 år fällde 20-taggare

Strömsund (JJ) Att åldern inte har någon betydelse är Ingrid Ludwig, 79 år, ett levande bevis på. I går fällde hon en riktig drömtjur på 20-taggar i Lillvikens Jaktlag, i norra Jämtland.

Det är den vikbara Tikkan polisen vill stoppa

Umeå (JJ) Andra vapen kan enkelt plockas isär och blir då kortare än Tikka T3 TAC A1. Men det är bössan med den vikbara kolven polisen vill stoppa. Nu ska saken upp i Kammarrätten och hittills har tvisten om Tobias Lindgrens licens kostat honom 74 000 kronor.

Annonser