12 björnar på två veckor

Norrbotten (JJ) I renkalvningstider söker sig björnarna till renarna och skadorna kan bli förödande. Därför är Länsstyrelsen generös med skyddjaktsbeviljanden. Sedan den 29 april har 12 björnar skjutits i Norrbotten.

Länsstyrelsen i Norrbottens län har tagit emot tio skyddsjaktsansökningar från Samebyar sedan den 29 april. Nio av dem har beviljats och totalt 12 björnar har hittills fällts. Dessutom har skyddsjakts beviljats på ytterligare tre björnar.

– Björn i kalvningsland fungerar inte, säger Anna Danell, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen till Norrländska Socialdemokraten.

AKTUELLT

Unika filmsekvenser från björnskällning

Sveg (JJ) Benny Busk tog i fjol höst över den då drygt fyraåriga jämthundshanen Bamse. Då hade hunden aldrig tidigare skällt björn. Bennys första släpp med Bamse visade dock att hunden hade en dold talang. Nu i helgen lyckades Benny också filma ståndskallsarbete på björn med sin drönare.

Misstänks ha skadskjutit ko

Vimmerby (JJ) En ko hittades på lördagen så svårt skottskadad att hon fick avlivas. En jägare är misstänkt för att ha skjutit på kon.

Annonser