111 björnar fällda i skyddsjakter i norr

Nu har 111 björnar fällts i vårens skyddsjakter i Jämtland, Västerbotten och Norrbotten. Och fler kan det bli.

111 björnar hittills avlivade i skyddsjakter i vår i de tre nordligaste länen. Foto: Gettyimages

I Norrbotten har 41 björnar avlivats på grund av störningar i renskötseln, berättar Piteåtidningen i sin pappersupplaga.

– Vi är uppe i 39 björnar avlivade i skyddsjakt, meddelar Michael Schneider, rovdjursansvarig tjänsteman vid länsstyrelsen i Västerbotten.

I Jämtland är siffran 31.

– Det är svårt att säga om det blir ännu fler. Det ligger fortfarande jättemycket snö kvar i fjällen, säger Moa Walldén, vilthandläggare vid länsstyrelsen i Jämtland.

Snötäcket gör att renarna inte kan gå upp i fjällen utan håller sig kvar i skogslandskapet, där björnarna vaknar.

Erfarne björnjägaren Lars Wäppling har i Jaktjournalen lagt fram sin idé om hur björnarna i stället kan jagas i licensjakt.

Mikael Moilanen
mikael.moilanen@jaktjournalen.se
070 – 744 18 21

Dela artikeln via e-post

ANNONS ▼
ANNONS ▼
AKTUELLT

Stövar-SM för harhundar ställs in på grund av pandemin

Det blir inget SM för harhundar i Värmland i höst. Värmlands Stövarklubb har beslutat att ställa in mästerskapet. – Vi har verkligen vridit och vänt på alternativen men kom fram till att detta är rätt beslut, säger Christer Andersson, ordförande i klubben.

Sunne jaktmässa ställs in

Likt flera andra mässor väljer nu Sunne Jaktmässa att ställa in. – Ingen är mer besviken än vi. Vi hade verkligen sett fram emot att få träffa våra utställare och alla besökare i vackra Rottneros park som vanligt. Framför allt eftersom mässan såg ut att bli den bästa någonsin, men det får bli 2021, säger Bröderna
ANNONS ▼