1 000 namn mot varg i Jämtland | Jaktjournalen
Just nu:
Annons
8 månader sedan
1 000 namnunderskrifter har samlats in mot varg i Jämtlands län. Foto: Gettyimages
1 000 namn mot varg i Jämtland
Anna Gillgren i Strömsund har samlat in tusen namnunderskrifter från människor som motsätter sig vargföryngring i Jämtland Härjedalen. – Jag har haft kontakt med flera samebyar som är tacksamma för att jag lyfter frågan än en gång, säger hon.
Det var ett år sen som Naturvårdsverket beslutade om att tillåta vargförekomst i södra Jämtland. Efter det har Länsstyrelsen, Sametinget, Svenska Jägareförbundet och ortsbor protesterat, men till ingen nytta. Beslutet står fast och går inte att överklaga. Nu har Anna Gillgren, Strömsund, samlat in 1.000 namnunderskrifter mot beslutet. Hon menar att det ska bestämmas lokalt. – Rovdjurssituationen är ohållbar för dem idag. Jag har haft kontakt med flera samebyar som är tacksamma för att jag lyfter frågan än en gång, säger Anna Gillgren till Jämtlands Tidning. Jaktjournalen har berättat om Härjedalens kommunalråd Anders Häggkvist, C, som också motsätter sig beslutet.

Miniminivån höjd

Riksdagen fattade beslut att golvet för vargstammen i Sverige ska vara mellan 170 och 270 vargar indivier. Anders Häggkvist är upprörd över att Naturvårdsverket lagt till 30 vargar och anger att miniminivån är 300. – Tänk vilket liv det hade blivit om man istället lagt sig 30 vargar under 170. Då jävlar hade det stormat i både kvällspress och annat, sa Anders Häggkvist till Jaktjournalen då.

Naturvårdsverket svarar

Sanna Hommen, miljökommunikatör på Naturvårdsverket säger i en kommentar till Jämtlands tidning: – Länsstyrelsen har möjlighet att vidta regionala åtgärder för att minska allvarlig skada, exempelvis genom skyddsjakt. Naturvårdsverket valde denna gång att räkna med och fastslå ett redan etablerat vargrevir i området. Jag kan inte meddela dig mer än detta och att vi har registrerat att ni är många som tycker att det är för stort antal rovdjur i området.

Lars-Ola Marakatt

FLER ARTIKLAR PÅ SAMMA ÄMNE

  SENASTE NYTT

   VAPENTEST

    RECEPT

     FLER NYHETER

      Få koll på alla nyheter – aktivera notiser i din webbläsare
      Jag vill testa!