Yxrånare stal jaktgevär från 80-årigt par

Uppsala (JJ) Ett äldre par hotades med yxa i sin bostad av två rånare som kom över kontanter och jaktvapen.

Rånet inträffade i Åkerlänna, nordväst om Uppsala. Det äldre paret, som är i 80-årsåldern, låg och sov i sin ensligt belägna villa när två omaskerade förövare, en man och en kvinna tog sig in i huset.

– Det var två för paret okända personer. De använde inte fysiskt våld men uppträdde hotfullt, säger Christer Nordström på Uppsalapolisen.

Rånarna befann sig en längre stund i huset, medan de tvingade sina offer att lämna ifrån sig olika värdesaker. Bland annat kontanter och jaktvapen, som mannen tvingades plocka fram ur ett låst vapenskåp.

Rånarna tog även med sig de telefoner som fanns i bostaden innan de åkte i väg i en bil. Den äldre mannen var därför tvungen att cykla fem kilometer för att larma polisen.

Uppsalapolisen har sänt ut rikslarm efter de efter de båda rånarna, skriver Uppsalatidningen.

AKTUELLT

Så vill Moderaterna underlätta för jägare

Kungsbacka (JJ) Moderaterna tar strid emot det föreslagna regeländringarna i svensk vapenlagstiftning. De kommer att rösta emot alla förslag som försämrar för jägare och sportskyttar. Partiet vill också att vapenägare tillåts inneha fler vapen och förvara dem hos andra personer med vapenlicens.

Larm om illegal vargjakt ifrågasätts – ”inga bevis”

Värmland (JJ) Vargforskare Olof Libergs påstående att den illegala vargjakten ökar har mötts av starka reaktioner. En som ifrågasätter siffrorna är värmländske jägaren Lars Oskarsson. – Han har inga bevis utan han har beräknat detta, säger Lars Oskarsson i Jaktjournalens webbradio.

Rovdjur hindrar renar att följa växtligheten

Kungsbacka (JJ) Sveriges Lantbruksuniversitet rapporterar om ett nytt forskningsprojekt som visar problemen renar har att följa växtligheten i områden med hög rovdjursnärvaro. Renarna kan inte "surfa på den gröna vågen" när de rör sig från fjäll till kustlandskap, visar GPS-data.

Annonser