Yrkesfisket protesterar mot säljaktsbeslut

Göteborg (JJ) Naturvårdsverket kör över både forskare och länsstyrelser i det nya säljaktsbeslutet. – Rena ickebeslutet, säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. Han jobbar vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil och har specialstuderat skyddsjaktens effekter på yrkesfiskare redskap och fångster.

Naturvårdsverket kör över både forskare och länsstyrelser i det nya säljaktsbeslutet ,säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. (Foto: iStock)

– Effekterna är inget att glädjas åt. Innan 2016 kunde fiskare tolka reglerna för skyddsjakt så att man kunde jaga lite med vidare ramar, säger Lunneryd.

Det finns 25 000 knubbsälar i Västerhavet i svenska vatten. I det nya beslutet får man fälla 290 stycken, men bara inom 200 meter från där sälen har skadat redskap eller fångst.

Bara inom Tanums och Strömstads vattenområden finns 5 000 sälar, bedömer forskarna.

– Trots att både vi och länsstyrelsen har beskrivit att sälarna är för många och bör skjutas av har Naturvårdsverket fattat samma beslut som 2016 (det mest restriktiva sedan 2009). Det förstår vi inte riktig, säger Lunneryd.

– Vi har väldiga bekymmer med sälar, säger Strömstadfiskaren Kjell-Åke Sörensen som bland annat bedriver Leppefiske: burfångst av Berghylta, Skärsnulta och Bergyltra som exporteras till norska laxodlingar.

Yrkesfiskaren Morgan Axelsson, från Strömstad, håller med kollegan. Han tillägger att ”det nu är så mycket säl att det aldrig hade gått att bedriva garnfiske mer”.

– Huvudproblemet är att Naturvårdsverket tolkar reglerna så snävt, att man i många fall inte får skjuta annat än från båt. Har man ett redskap 300 meter från land måste man ut i båt, med allt vad det innebär i försämrad träffsäkerhet, säger Lunneryd.

Jägarna får inte heller skjuta säl i någon annans jaktområde och får ingen ersättning som förr, för att lämna in prover på varje skjuten säl.

Det är en förklaring till att avskjutningen minskade 2016, menar Lunneryd.

– Mycket säl är säkert orsak till att det lokala torskbeståndet inte hämtar sig. Balans i havet kräver en omfattande licensjakt, säger han till Bohuslänningen.

AKTUELLT

Stövarjägare samlar in pengar mot barncancer

Växjö (JJ) Stövarjägare samlar in pengar för kampen mot barncancer. – Det har blivit en stor succé och vi kör den 3 februari i år. Vi siktar på att samla in kanske 100 000 kronor, säger en av initiativtagarna, Bengt Lindell i Jaktjournalens webbradio.

Annonser