Yrkesfisket protesterar mot säljaktsbeslut

Göteborg (JJ) Naturvårdsverket kör över både forskare och länsstyrelser i det nya säljaktsbeslutet. – Rena ickebeslutet, säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. Han jobbar vid Havsfiskelaboratoriet i Lysekil och har specialstuderat skyddsjaktens effekter på yrkesfiskare redskap och fångster.

Naturvårdsverket kör över både forskare och länsstyrelser i det nya säljaktsbeslutet ,säger forskaren Sven-Gunnar Lunneryd. (Foto: iStock)

– Effekterna är inget att glädjas åt. Innan 2016 kunde fiskare tolka reglerna för skyddsjakt så att man kunde jaga lite med vidare ramar, säger Lunneryd.

Det finns 25 000 knubbsälar i Västerhavet i svenska vatten. I det nya beslutet får man fälla 290 stycken, men bara inom 200 meter från där sälen har skadat redskap eller fångst.

Bara inom Tanums och Strömstads vattenområden finns 5 000 sälar, bedömer forskarna.

– Trots att både vi och länsstyrelsen har beskrivit att sälarna är för många och bör skjutas av har Naturvårdsverket fattat samma beslut som 2016 (det mest restriktiva sedan 2009). Det förstår vi inte riktig, säger Lunneryd.

– Vi har väldiga bekymmer med sälar, säger Strömstadfiskaren Kjell-Åke Sörensen som bland annat bedriver Leppefiske: burfångst av Berghylta, Skärsnulta och Bergyltra som exporteras till norska laxodlingar.

Yrkesfiskaren Morgan Axelsson, från Strömstad, håller med kollegan. Han tillägger att ”det nu är så mycket säl att det aldrig hade gått att bedriva garnfiske mer”.

– Huvudproblemet är att Naturvårdsverket tolkar reglerna så snävt, att man i många fall inte får skjuta annat än från båt. Har man ett redskap 300 meter från land måste man ut i båt, med allt vad det innebär i försämrad träffsäkerhet, säger Lunneryd.

Jägarna får inte heller skjuta säl i någon annans jaktområde och får ingen ersättning som förr, för att lämna in prover på varje skjuten säl.

Det är en förklaring till att avskjutningen minskade 2016, menar Lunneryd.

– Mycket säl är säkert orsak till att det lokala torskbeståndet inte hämtar sig. Balans i havet kräver en omfattande licensjakt, säger han till Bohuslänningen.

AKTUELLT

IF krävde att Antons döda hund skulle grävas upp

Karlskrona (JJ) Anton Nilsson fick sin jakthund Steffe ihjälkörd av en bil. Hunden begravdes men två veckor senare krävde försäkringsbolaget IF att kroppen skulle grävas upp. – Det var först när jag berättade att jag kontaktat bland annat en journalist som bolaget gjorde en helomvändning och nu ska betala ut ersättning, berättar Anton Nilsson.

Jämthundstiken Lulu födde jättekull

Tostared (JJ) Fredrik och Annika Gustafsson trodde inte sina ögon. När jämthundstiken Lulu fött sju valpar såg hon fortfarande jättestor ut. Det slutade med närmast osannolika 17 valpar. – En dog efter två dygn men 16 stycken är vid liv, berättar Fredrik Gustafsson.

Landsbygdsministern om de skeva gåsjakttiderna

Stockholm (JJ) Jaktjournalen uppmärksammade häromdagen de skeva förhållandena som råder för gåsjägare i Sverige samtidigt som forskningen visar att grågåsbeståndet växer och skadebilden ökar. Nu svarar Sven-Erik Bucht på kritiken mot Regeringens flathet i frågan.

Blir det allmän jakt på varghybriderna?

Sörmland (JJ) En liten skara speciellt utvalda jägare – eller allmän jakt på varghybriderna? Det är frågan när länsstyrelsens personal nu grubblar på hur varghybriderna norr om Katrineholm ska avlivas.

Fick älgkroppar stulna

Nordmaling (JJ) Ett jaktlag utanför Nordmaling i Västerbottens län fick i veckan påhälsning av tjuvar i slakteriet. En vuxen älg och en halv kalv saknades när de kom dit på onsdagen.

Annonser