Yrkesfiskare vill få skjuta säl från land

BLEKINGE(JJ). Yrkesfiskarna i Blekinge vill få tillstånd att skjuta säl från land. Nu kräver de att Naturvårdsverket ändrar sitt beslut att inte tillåta gråsäljakt från land i deras område.

Det finns omkring 100 kustnära fiskare i länet. Fredrik Fredriksson är en av dem och han räknar med att en del av fångsten och näten kommer att bli förstörda av säl när han fiskar.
– Det är mest torsk och sik som blir förstört. Omkring 60 procent av fångsten, säger Fredrik Fredriksson till SR P4 Blekinge.

Det beviljas tillstånd för att bedriva skyddsjakt från land längs stora delar av Östersjökusten. Därför vill yrkesfiskarna i Blekinge att även de ska ha samma möjlighet.
– Då har vi möjlighet att jaga säl effektivt. Vi vet ju vart sälen ligger, säger Fredriksson.

Per Risberg, tillförordnad chef på Viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket, menar att det är tveksamt vad man uppnår för effekt till havs om man tillåter en större avskjutning på land.
– Det finns någon enskild fiskare som har sina redskap så nära land att det är berättigat. Däremot är det tveksamt vad en större avskjutning på land skulle få för effekt ute till havs, säger Per Risberg.
Det här rapporterar SR P4 Blekinge.

0 kommentarer

AKTUELLT

Webbradio: Älg fälld i Jaktjournalens Vinnarjakt

Jämtland (JJ) Det går bra för jägarna i Jaktjournalens Vinnarjakt i Lidsjöberg i nordvästra Jämtland. På onsdagsförmiddagen fälldes en älg och Tomas Jonsson från Delsbo hade björn på sitt pass. Hör rapporten från jakten i Jaktjournalens webbradio.

Ännu en hund tagen av varg i gamla Rialareviret

Stockholm (JJ) På onsdagsmorgonen kom ytterligare en anmälan om en sällskapshund som blivit tagen av varg i det gamla Rialareviet. – Hundägaren säger att hon var bara någon meter från sin hund när vargen hoppade upp på stigen och tog den, berättar Mikael Pettersson vid polisen.

Varför väcker ni björnar, Brunberg?

Kungsbacka (JJ) En film på Youtube visar hur svenska forskare gräver ut och väcker en björn i vinteridet. Vi frågar Sven Brunberg på Skandinaviska björnforskningsprojektet varför de väcker björnar.

Vinnarjakt på gång

Lidsjöberg (JJ) I dag reser vi på Jaktjournalen till Ströms Vattudal för att spendera ett par jaktdagar tillsammans med fem taggade prenumeranter.

Älgdrev rakt genom centrala Råneå

Norrbotten (JJ) Älgjägaren Anders Nordström har aldrig varit med om något liknande. Den stora älgtjuren valde att springa rakt genom centrala Råneå när den fick jämthunden Bullen efter sig.

Skogsägare vill minska rådjursstammen

Gotland (JJ) Egentligen skulle vi behöva skjuta av 5 000 rådjur i en smäll, säger Jan-Erik Dahlbom, skogsinspektör i ett uttalande till tidningen Helagotland.se. Rådjuren på ön äter upp skogsplantorna för skogsbrukarna där.

Annonser