Ynglingar jagade rådjur med snöskoter

VÄSTERBOTTEN(JJ). En familj i Lövberg blev vittnen till hur två ynglingar jagade ett rådjur med snöskoter. - Det var helt sanslöst, säger mamman i familjen till Västerbottens-Kuriren.

Som bekant har den hårda vintern gjort livet svårt för rådjuren. Familjen i Lövberg har kämpat länge med att ge en rådjursfamilj föda. 
– I år har rådjuren haft det extra tufft. De har till och med kommit upp på verandan och ätit maten liggandes på sidan, berättar hon.

Under söndagskvällen gjorde de en obehaglig upptäckt. På andra sidan Kultsjön såg de hur ett rådjur jagades av ynglingar på en snöskoter. 
– Vi trodde först att de försökte få tag på sin hund, men när jag tog fram kikaren såg jag att det var ett rådjur som kämpade för sitt liv när det försökte komma undan skotern, berättar mamman.

Till slut tog sig rådjuret in i riset vid sjön. Men de två ynglingarna hoppade av skotern och försökte fånga det utmattade rådjuret till fots.
– Rådjuret hoppade fram och tillbaka för att inte bli tagen. Det var helt sanslöst. Det är inte okej att köra som man vill bara för att man är i fjällen.

Pappan i familjen körde iväg ungdomarna sedan han tagit sig ut till platsen. 
– Deras enda förklaring var att de skulle jaga rådjur. De tyckte väl att det var roligt, berättar han.

Rådjuret blev mycket utmattat men klarade livhanken.
Händelsen är polisanmäld.
Det här uppger Västerbottens-Kuriren.

AKTUELLT

Jägare måste få sälja vildsvinskött

– Jägare måste få möjlighet att sälja vildsvinkött direkt till konsumenter och företag, säger Svenska Jägareförbundets ordförande Torbjörn Larsson och LRF:s ordförande Palle Borgström.

Webbradio: Jarlås larm om ökad tjuvjakt ifrågasätts

Kungsbacka (JJ) Tjuvjakten på stora rovdjur eskalerar. Det är budskapet som miljöåklagare Christer B Jarlås för fram i en SVT-intervju. Jägareförbundets Daniel Ligné är kritisk. – Senaste undersökningen är från 2011 och då minskade den illegala jakten, säger Ligné i Jaktjournalens webbradio.

Genetiskt viktig varg i Västra Götaland ett mysterium

Stenungsund (JJ) En så kallat genetiskt viktig varghane ha konstaterats i trakterna av Stenungsund. Hans existens är ett mysterium: Tiken som födde honom ska vara en varg som invandrat från Finland-Ryssland, men var den tiken håller hus vet ingen idag. – En märklig historia, säger Nelly Grönberg, rovdjurshandläggare på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Debatt: Genomförandet av EU-direktiv i vapenlagstiftningen

Kungsbacka (JJ) Den 3 april 2017 beslutade dåvarande statsrådet Anders Ygeman (S) att uppdra åt hovrättsrådet Kazimir Åberg att utreda vissa frågor på vapenlagstiftningens område. I Åbergs utredning föreslås hur EU:s nya vapendirektiv ska implementeras i svensk lagstiftning. Dagens debattör är kritisk till denna utredning och ger egna förslag.

Unga vargar förväntas klara sig på egen hand

Värmland (JJ) Vargvänner rasar över att alfadjuren i Rackstadreviret sköts – och att årsvalpar nu ska svälta ihjäl. Faktum är dock att det är den här årstiden många ungvargar vandrar ut från sina födelserevir.

Annonser